Een knagend gevoel. Gedachten die in je hoofd blijven cirkelen waar je geen touw aan vast kan knopen. Het hoofd blijft alert en gedachten blijven maar doorgaan. Je ploft neer op de bank en beseft dat het beperkende gedachten zijn die door je heen gaan. Het lukt allemaal niet, je voelt je ontmoedigd.

Als je in-tuned op je gedachten en heel eerlijk naar jezelf bent kom je erachter dat je gelooft dat je het niet kan, dat je mislukt bent en bovendien denk je dat je te oud bent, te lelijk etc etc. Alles lijkt tegen te zitten. Het maakt je somber en verdrietig dit allemaal aan te zien.

Dan herinner je je dat je kan focussen op je behoefte. Je voelt behoefte aan gemak, rust, je wilt graag vertrouwen voelen, waarde voelen, zacht zijn naar jezelf. Jezelf wat ruimte geven, uithangen met wat er is. Je hebt zin in vakantie!

Een ademoefening kan in dit geval uitkomst bieden. Het kan in korte tijd je perceptie op de wereld en jezelf veranderen. In nog geen twee minuten brengt je adem je van druk en gestressed naar rust en vertrouwen.

De mind functioneert het beste als het stil is. Het lichaam is gemaakt om actief te zijn. Vaak is het in ons leven andersom: we zitten de hele dag achter ons scherm, het zijn hooguit de vingers die actief zijn. De mind is constant druk en aan overwerken. Dat veroorzaakt een constante stress. Ben je lichamelijk actief geweest dan merk je dat je mind gemakkelijker tot rust komt.

Omdat de mind gewend is overactief te zijn, zal het als je je ademhaling gaat observeren ook nog actief blijven, gedachten als “waar is dit nou goed voor”, “dit ken ik allemaal al”, “hier heb ik geen tijd voor” komen langs. Je merkt opeens op hoe onrustig de mind is als je een moment stopt met werken en even geen afleiding zoekt.

Elke ademoefening is interessant omdat het bewust worden van je ademhaling je in de para-sympatische stand brengt. Dat is de stand van het zenuwstelsel waar rust is en we kunnen verwerken wat er allemaal op ons is afgekomen. Het gaat gepaard met allerlei fysiologische reacties als rustiger hartslag en rustiger ademhaling. Er ontstaat meer ontspanning.

Deze eenvoudige ademoefening brengt je mind tot rust. De ademoefening heeft een actief deel gevolgd door een rustig moment. Het is de Bhastrika ademhaling. Je kan deze oefening te alle tijden en overal doen. Even tussen de werkzaamheden door als je merkt dat je gedachten op hol slaan.

Je kan zitten of staan. Je brengt je armen naast je lichaam, ellebogen gebogen die wijzen naar beneden en handen in een vuist die wijzen omhoog. Dan open je je handen en ademt krachtig in terwijl je je armen omhoog uitstrekt. Op de uitademing adem je krachtig uit. Zowel in- als uitademing doe je door je neus. Deze beweging maak je 15 tot 30 keer. De beweging van je armen werkt als een blaasbals.

Neem dan een moment pauze. Herhaal dit 3x en ben gewaar wat het effect is op je lichaam en geest.

Ervaar de kracht van de adem

Wil je de Bhastrika ademoefening samen met mij doen? Dat kan tijdens mijn LIVE training via ZOOM. Meld je hier gratis aan https://degoudenpiramide.nl/adem/

En nu ben ik benieuwd naar jouw ervaring met bewust ademhalen. Wil je het vertellen in het commentaarveld?