Steeds meer mensen gebruiken een gymbal als burostoel. Thuis of op het werk. Het kan klachten voorkomen of verminderen. Sinds kort gebruik ik zelf ook een gymbal als burostoel. Ik merk dat het, naast dat het leuk is om op een bal te zitten ook weldadig voor mijn rug,  schouders en nek is.

Een gymbal als stoel-

Zijn er van die dagen dat je lang achtereen achter je buro zit? Statisch zitten, en vooral voor langere tijd  kan dat voor klachten zorgen. Voor de één is dat in de rug, voor een ander in de schouders of nek. Wat vaak het geval is, dat je geconcentreerd bezig bent en signalen van je lichaam negeert. Je wilt het een en ander nog even afmaken. Je maakt dan geen tijd om te luisteren naar je lichaam. “Dat doe ik later wel”, denk je dan. Soms is ‘later’ dan te laat. Je krijgt klachten die niet meer zo gemakkelijk vanzelf verdwijnen.

Om klachten te voorkomen of te verminderen is het belangrijk zoveel mogelijk in beweging te blijven. Niet altijd zo gemakkelijk omdat je vele uren zittend werk moet doen. Om desondanks je lichaam te bewegen, is een gymbal als stoel een uitkomst.

9 redenen om een gymbal als stoel te gebruiken:

  1. Een gymbal nodigt je lichaam uit om constant te bewegen. Om in balans te blijven zal je lichaam steeds kleine correcties maken. Je bent in beweging, zelfs als je het niet merkt. Je lichaam ‘weet’ wat te doen.
  2. Doordat je op de bal zit is het heel gemakkelijk tussendoor kleine workouts te doen. Tijdens je werk is het prima te doen om kleine circelbewegingen te maken met je heupen. Of in verloren minuutjes is het een kleine stap om de tijd te gebruiken om oefeningetjes te doen die prettig voor je rug zijn.
  3. Je balans verbetert doordat je lichaam constant aan zoeken is naar evenwicht.
  4. Door het constant bewegen krijg je een goede doorbloeding waardoor de tussenwervelschijven zich gemakkelijker kunnen volzuigen met water. Dit bevordert de veerkrachtigheid en flexibiliteit van je rug.
  5. Omdat je meer beweegt verbruik je meer caloriën en verlies je zonder dat je het doorhebt al snel een paar pondjes.
  6. Je spieren worden sterker, je voelt je krachtiger en je lichaamshouding verbetert. Je buik-, bil- en rugspieren,  heupen en benen doen allemaal mee.
  7. Het is leuk en speels. Het voegt een zekere lichtheid toe aan je werk.
  8. Het geeft meer energie. In eenzelfde positie zitten maakt je moe.
  9. Gymballen zijn goedkoper dan stoelen. Ze kosten tussen 10,- en 80,- euro. Stoelen zijn doorgaans veel duurder.

Ben je van plan een gymbal als stoel te gaan gebruiken, bouw dit dan langzaam op. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen. Merk je dat je rugklachten toenemen, stop dan (tijdelijk) met het gebruik van de bal als stoel. Begin met oefeningetjes op de bal te doen die fijn aanvoelen en ondersteunend zijn voor je lichaam.

Zorg ervoor dat je bovenbenen evenwijdig lopen aan de grond. Is de bal te laag, pomp hem dan iets meer op. Is de bal te hoog, dan kun je er wat lucht uit laten lopen. Een bal van 75 cm voldoet prima voor de meeste mensen rond de 1.70m.

In sommige gevallen kunnen lage rugklachten verergeren door het gebruik van de bal als stoel. Bij de meeste mensen echter gaat het juist over. Het is belangrijk te kijken hoe jouw lichaam op een gymbal reageert. Daarom raad ik je aan te beginnen met een goedkope bal om het uit te proberen. De bal is een leuk hulpmiddel om oefeningen mee te doen. Je kunt langzaam aan de gymbal afwisselen met je stoel en op deze manier langzaam opbouwen. Als je lichaam eraan gewend is kun je je burostoel voorgoed vervangen door de bal.

Heb jij ervaring met een gymbal als stoel? Dan wil ik je uitnodigen hieronder in het commentaarveld te delen  hoe het bevalt. Heb je nog geen ervaring ermee? Dan hoor ik graag van je of je denkt dat een gymbal voor jou een goede vervanging van je burostoel zou kunnen zijn.

En nu ik je toch spreek wil ik je heel graag uitnodigen voor de Gratis Ruggesteun Training. We gaan hier oefeningen doen op de gymbal en ik geef een demonstratiesessie op de massagetafel om te laten zien hoe aanraking kan bijdragen aan meer ontspanning en hoe het je rugklachten vermindert. Info en aanmelding: https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding/