Met een mengeling van geschoktheid en nieuwsgierigheid bekijk ik de video’s van Inga Teekens. Het onderwerp houdt me stevig in de greep, roept vooral veel vragen in me op. Hoe kan je weten of het leven ‘klaar’ is?

Inga is 57 jaar op de video. Je moet het feestje verlaten als het nog leuk is, legt ze uit. Een  belangrijk thema voor haar is om eigen zeggenschap te hebben over je leven. En over je dood. Ze heeft uit eigen wil het leven verlaten, op 18 maart dit jaar.

Ik voel een bijna dwangmatig verlangen om al haar filmpjes te bekijken omdat ik wil begrijpen hoe dit kan. Ze was niet depressief en niet ziek. Na haar video’s te hebben bekeken begrijp ik dat ze aan mensen de boodschap wil geven dat je de dood in eigen regie kunt nemen. Er zijn immers zoveel mensen die op een gruwelijke manier een eind aan hun leven maken omdat ze er niet over kunnen praten.  Er is een middel beschikbaar gekomen dat je kan innemen en binnen een half uur raak je in coma en een zachte dood treedt in.

Ik ervaar kracht als ik naar haar luister. Ze raadt mensen niet aan dit middel te nemen, maar ze wil meegeven dat je er op z’n minst over na kunt denken. De kracht zit hem in het bespreekbaar maken van dit onderwerp.

Anderzijds vraag ik me af of de dood wel iets is waar wij zelf over gaan. Is dat mijn geconditioneerde denken? Zou ik zelf ooit zo’n middel willen gebruiken? En in welke situatie zou ik dan moeten zitten? Ik kan het me best voorstellen als je ernstig ziek bent, in een uitzichtloze situatie zit, veel pijn hebt, dat je op een gegeven moment ‘eruit’ wilt. Maar wanneer is dat? Hoe weet je of de situatie, of je perceptie erop, niet alsnog kan veranderen?

Is het niet iets té rationeel om te denken dat je weet dat het leven ‘genoeg’ is geweest? Zijn het leven en de dood niet iets wonderbaarlijks en magisch? Zou Inga dit wonderbaarlijke gemist hebben in haar leven?

Ik wil helemaal nog niet dood. Integendeel. Ik wil graag heel oud worden. Daar zit voor mij de uitdaging. Hoe de kracht van de geest te gebruiken om invloed op de materie te hebben. Jaren geleden heb ik bedacht dat het onmogelijke misschien wel mogelijk kan worden. Mijn affirmatie is dat ik 200 jaar word in excellente gezondheid.

Deze gedachte heeft invloed op mijn gedrag. Ik ga nieuwe projecten aan en ik doe er alles aan om gezond te zijn en te blijven.

Naast goed voor mijn lijf te zorgen is het misschien nog wel belangrijker om goed voor mijn gedachten te zorgen. Enerzijds mijn gedachten te verminderen middels meditatie en ademoefeningen, anderzijds te sturen en bewust in te zetten.

Ik stel mezelf de vraag wat ík nog zou willen doen als het einde van mijn leven zou naderen.

Er komt direct een antwoord in me op: ik zou de Avatar Wizard cursus willen doen! Ik besef opeens dat er niets meer in de weg staat om het te doen. Eerder leek het onmogelijk. Deze cursus gaat over de kracht van de mind, ik zal er een volgend blog meer over vertellen.

En jij? Hoe oud zou jij willen worden?