Ik bracht met een aantal collega Rebalancers een dag door die we regelmatig voor elkaar organiseren. We begonnen met een deelronde waarin we de talkingstick rond lieten gaan. Als je de talkingstick vasthebt geeft het aan dat je de aandacht wilt en je kan datgene uiten wat in je opkomt op dat moment. Je kunt er ook voor kiezen stil te zijn en voelen wat de aandacht die je krijgt met je doet. Het is heel verrassend wat er dan tevoorschijn komt. Ik deelde op mijn beurt wat er in me speelde. Ik voelde een turbulente energie die graag de ruimte wilde krijgen. Vervolgens voelde ik een diepe angst. Een angst om mezelf vrij te uiten. “Vinden ze me nog wel leuk daarna”, “zullen ze bij me blijven”, waren gedachten die door me heen gingen. Door het uitspreken van deze gedachten werkte dat bevrijdend. Ik pakte de stok stevig beet en er kwam een enorme brul diep uit mijn binnenste. De talkingstick vervolgde haar ronde. Ieder uitte zich op haar beurt. Dit ritueel maakt het heel gemakkelijk om liefde en aandacht te voelen en dat werkt zeer verbindend en bevrijdend.

Soms is het lastig om jezelf te uiten. Er zijn zoveel gedachten dat je niet weet waar te beginnen. Je gedachten kronkelen over elkaar heen. Als je er met anderen over praat kom je in een nog grotere verwarring. Je durft niet meer jezelf te uiten omdat het anderen boos of geïrriteerd maakt. Je ontwikkelt een patroon van jezelf inhouden. Je wordt voorzichtig.  De bij behorende gevoelens krijgen geen uitlaatklep meer. De boel raakt verstopt van binnen.

Doe je niets dan blijf je gevangen in deze circel.  Je bent voorzichtig  en zegt ondanks dat toch het verkeerde, anderen die niet helpend erop reageren, waardoor je maar weer stil blijft en jezelf terug trekt. En dat brengt dan weer lichamelijke klachten met zich mee.

Door verbinding te maken met je lichaam kom je in verbinding met het gevoel dat onder de gedachten zit. Je gedachten worden rustiger en je voelt je lijf, die heel goed aangeeft wat er nodig is. Het kan belangrijk zijn dat wat er in je is los te koppelen van je omgeving. Het is een gevoel en een sensatie in jouw lijf en het is niet de schuld van iets of iemand buiten je. Door de aandacht naar jezelf en het gevoel te richten is het gemakkelijker het te uiten.

zing je vrijDoor jezelf uit te nodigen geluid te maken gaat je keel meer en meer open en kan alles wat eens binnen gehouden werd langzaam maar zeker naar buiten komen. Het is een enorme bevrijding als het gevoel wat eronder ligt mag  stromen. Je komt bij je kern. Het contact met je ware zelf geeft rust.

Gun jezelf een ruimte waarin je vrij kan uiten. Een veilige omgeving waar je ontvangen wordt. Dat maakt het gemakkelijker jezelf in het dagelijks leven te uiten op een manier die ontvangen kan worden door je omgeving. Omdat de heftigheid er dan af is.

Ken jij het dat je jezelf soms terughoudt? Hoe geef jij jezelf de ruimte om je te uiten? Vertel het me in het commentaarveld hieronder. Door dit hier te uiten kan ieder die het leest er inspiratie uit halen!

En ik zou je heel graag willen uitnodigen voor de dag ‘zing je vrij’ geleid door Jos Haase. Ik heb hem uitgenodigd deze dag te leiden in Nieuwegein. Jos Haase werkt al 25 jaar met deze stemworkshops en ik ben heel enthousiast over zijn manier van werken. Meer info of opgave:  https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/zing-je-vrij/

En er is weer een gratis Ruggesteun training, een ochtend speciaal voor jou: https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding/

En, omdat het mijn verjaardag is, kun je met de code ‘hoera52’ een individuele sessie boeken met 52% korting! (deze actie is niet meer geldig)