De belangrijkste oefeningen voor je rug zijn de eerste 3 houdingen van de zonnegroet. Deze oefening is echter niet geschikt op het moment dat je een hernia hebt. Dan is het belangrijk je lichaam eerst te laten helen en verfijndere oefeningen te doen. Ik ga er hier vanuit dat je geen hernia hebt. Heb je een hernia gehad, dan zijn deze oefeningen wel belangrijk om een volgende te voorkomen. Als je niet zoveel tijd hebt doe dan in ieder geval de eerste 3 houdingen. Ik kan je aanraden het elke dag te doen vóór het ontbijt. En dan liefst de hele zonnegroet, natuurlijk.

De zonnegroet is één van de belangrijkste series in de yoga. De houdingen zijn zo op elkaar afgestemd, dat ze het hele lichaam sterk en gezond houden. De serie geeft energie en heeft een regulerend effect, ook op de emoties.

Het is een reeks van 12 houdingen, die je in één ronde van de zonnegroet 2x doet, dus in totaal 24 houdingen. In de tweede ronde ga je bij houding 4. met je linkerbeen naar achter in plaats van je rechter en bij houding 9. met je linkerbeen naar voren in plaats van je rechter.

Het is fijn om de eerste reeks langzaam te doen en een aantal ademhalingen in eenzelfde houding te blijven staan. Forceer jezelf niet. Door in een houding te blijven staan kan je naar de gespannen plekken toeademen en de spanning loslaten. Daarna kan je de reeks op de ademhaling doen: je begint op de uitademing bij houding 1, op de inademing houding 2, op de uitademing houding 3 en zo verder. Bij houding 7 adem je eerst uit als je buik naar de vloer zakt en weer in als je een holle rug maakt, zodat je bij houding 8 weer uitademt.

houding 1

Houding 1: Sta rechtop, denk aan de zonsopgang, handen voor de borstkas.

houding 2

Houding 2: Strek je armen omhoog en buig naar achteren zodat een holle rug ontstaat

houding 3

Houding 3: Buig naar voren, laat je armen hangen. Je benen blijven gestrekt, eventueel met licht gebogen knieën.

houding 13

Houding 4: Zet een grote stap naar achter met je rechterbeen. De knie rust op de grond. Let op! De linkerknie niet teveel over je enkel buigen.

houding 5

Houding 5: Druk je handen stevig op de grond, stap het linkerbeen ook naar achter. Til je stuitje op. Breng je hielen zo dicht mogelijk naar de grond. Probeer van jezelf een vorm van een omgekeerde V te maken.

houding 6

Houding 6: Borstkas, knieën en kin naar de grond. De heupen dus niet!

houding 7

Houding 7: Laat je buik op de grond zakken en duw jezelf met je handen omhoog zodat een holle rug ontstaat.

houding 5

Houding 8: je brengt je billen weer omhoog zoals in houding 5.

houding 9 (2)

Houding 9:stap naar voren met het rechterbeen.

houding 3

Houding 10: je brengt je linkerbeen naast je rechter en laat je bovenlichaam hangen, zoals in houding 3.

houding 2

Houding 11: breng je bovenlichaam omhoog en maak een holle rug, zoals in houding 2.

houding 1

Houding 12: en kom weer in de uitgangspositie zoals houding 1.

liggen

Als je de hele reeks nogmaals gedaan hebt met het andere been, ga je op de grond liggen. Voel na wat de oefening gedaan heeft.

Laat je me in het onderstaande reactieveld weten hoe het voor je is om deze oefening te doen? Dat vind ik super leuk!

LIEVE groet en LOVE your body,

naam