Wat houdt ‘ja’-zeggen tegen je lichaam in? John Kalse aan het woord :

Als je ja zegt tegen jezelf in een lichaam, ja zegt tegen jouw lichaam, bewijs je de cellen en organen in je lichaam een grote dienst. Je cellen leven van nature al in een groot ja en verwachten voortdurend het beste. Je cellen floreren als je werkelijk ja zegt tegen je fysieke zijn. Daarom correspondeert voor de meeste mensen het ja zeggen op fysiek niveau uiteindelijk met gezondheid.

Als je daarentegen nee zegt tegen je lichaam, straal je dat gevoel ook uit naar je cellen. Je cellen ‘voelen’ dat, net zoals dieren het voelen als je bang voor ze bent. De cellen voelen dan dat je ze niet vertrouwt, dat je niet helemaal ja tegen ze zegt. Dit nee zeggen kan zich in vele gedaanten tonen. Je kunt bijvoorbeeld je lichaam afkeuren. Je kunt je hele fysieke bestaan afkeuren als inferieur aan het geestelijke. Je kunt je lichaam wantrouwen en je bij ieder onbekend gevoel in je lichaam onmiddellijk zorgen maken. voor je lichaam zijn dat allemaal vormen van nee zeggen.

Fysieke klachten. Als je nee zegt tegen delen van je lichaam of tegen je lichamelijke zijn überhaupt, kun je uiteindelijk fysieke klachten krijgen. Als dat je huidige situatie is, kun je het beste helemaal ja zeggen tegen je klachten. In plaats van jezelf op je kop te geven dat je het blijkbaar niet goed hebt gedaan, of jezelf te beklagen dat je iets hebt, of ertegen te gaan vechten om het zo snel mogelijk weg te krijgen, kun je beter waar laten zijn hoe het is. Oké, je ‘hebt’ iets. Dat zou weliswaar kunnen betekenen dat je vaak nee hebt gezegd, maar je kunt nu in ieder geval beginnen met met ja te zeggen tegen hetgeen zich in je lichaam aandient. Dat kan een lichte spanning zijn, of een hevige pijn, of een sluipende ziekte. In alle gevallen vraagt het om een ja, waarna het heel worden kan beginnen. Hierbij is belangrijk dat je ook ja zegt tegen je eigen helend vermogen en dat van je lichaam. Let wel, een koe is een dier, maar niet ieder dier is een koe. Een mogelijk gevolg van nee zeggen tegen je fysieke lichaam is het optreden van fysieke klachten. Dit betekent echter niet dat iedere fysieke klacht voortkomt uit een nee tegen je lichaam. er zijn veel meer mogelijke oorzaken voor fysieke klachten, zoals een nee tegen je emoties, geloof in erfelijkheid, focus op ziekte, allerlei vormen van inhouding. Je kunt zelfs ‘hogere’ redenen hebben voor een fysieke klacht. Het kan vanuit zielsperspectief de beste en meest effectieve manier zijn om iets tot stand te brengen. Alleen daarom al is ja zeggen zo belangrijk, je weet soms gewoon niet waarom iets is zoals het is.

(Uit: ‘De kracht van Ja’ – John Kalse)

Het boek is hier te koop.

(Dit bericht heb ik eerder gepubliceerd op een andere website. )