sapvastenJe zou om verschillende redenen kunnen gaan (sap)vasten.  Om gezonde gewoontes aan te leren.  Je wilt gezonder gaan eten. Je wilt afvallen. Je eet teveel of te snel en wil daar verandering in aanbrengen. Je bent nieuwsgierig of het invloed heeft op je (rug)klachten. Je hebt een slechte vertering of trage stoelgang. Je wilt je lichaam een grote schoonmaakbeurt geven.

Eten. Voor mij een belangrijk middel geweest om NIET te voelen. Ik at dan ook altijd teveel en te snel. Mijn ouders, die de oorlog hadden meegemaakt, hadden de slogan ‘eet nog maar wat, anders heb je straks honger’. In een gezin met 5 kinderen was het vaak vechten om het eten. Het leek soms wel een wedstrijd wie het snelste het meeste naar binnen kreeg. We waren allemaal goede eters. Als er bezoek kwam waren ze vaak verbaasd en misschien wel jaloers. Meestal willen kinderen niet eten. Daar hadden wij geen last van. Maar praten over emotionele problemen hebben we thuis nooit gedaan. Het was meer de sfeer van ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. Geen ingewikkelde dingen met voelen van emoties. Nee, die stop je gewoon weg.

Nieren, lever, darmen zijn de zuiverings-installaties en afvoer-kananen van het lichaam. Gif stapelt zich op in je lijf als de afvoerkanalen niet optimaal werken. Gewrichten kunnen pijn gaan doen vanwege de gifstoffen die daar worden opgeslagen omdat het lichaam het ergens moet opslaan.  Darmen,  nieren en lever kunnen in de loop van de tijd vervuild zijn geraakt. Onze omgeving en ons voedsel is giftiger dan ooit. Alhoewel er zo langzaam maar zeker meer bewustzijn op komt en het er ook een beweging is dat het weer schoner  aan worden is.  In de supermarkten zie je meer en meer biologisch aanbod en steeds meer mensen proberen nieuwe eetgewoonten uit.

Een lijf wat vast komt te zitten loopt synchroon met emoties die vast komen te zitten. Maar ook andersom: vastzittende emoties zorgen voor een stijver lichaam. Het lichaam kan stress ervaren door de hoeveelheid gifstoffen die het moet verwerken. Als je emoties niet de ruimte krijgen geeft dit ook fysieke stress.  Beperkende gedachten dragen daar ook een steentje aan bij. Emoties, gedachten en je lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het detoxen van je lichaam kan je op een milde manier doen. Dagelijks zorgen voor een gezond eetpatroon met veel groente en fruit. In de ochtend beginnen met glas water met een halve citroen erin uitgeperst. Hiermee herstel je het zuur/base evenwicht in je lichaam. Een verzuurd lichaam geeft klachten. Citroen zorgt voor meer base in het lichaam. Dat lijkt misschien gek omdat citroen zuur is, maar het zorgt voor een tegengesteld effect.

Je lichaam kan er baat bij hebben als je af en toe een pauze inlast om je spijsvertering rust te gunnen. Een vastenperiode kan zo’n pauze zijn. Waarbij je jezelf ook fysieke rust gunt. Je geeft je spijsvertering rust. In voorjaar en in najaar zijn goede momenten daarvoor.  In het najaar maakt de natuur zich klaar voor de winter. Dat is een goed moment om oude rommel los te laten. Alle ijsjes van de zomer laat je zo uit je lichaam gaan.

Tevens is het een moment van loslaten van opgeslagen emoties. Die komen meer naar de oppervlakte als je vast. Het geeft een emotionele reiniging. Mits je goede ondersteuning regelt.

Het voordeel van een tijdje niet eten is dat je meer bewust wordt van het effect ervan. Je bouwt discipline op. Je stopt niet zomaar alles in je mond.   Na een vastenperiode smaakt alles zoveel intenser. Je geniet meer van elke hap die je neemt. Je smaakpapillen zijn gevoeliger. Je leert ermee langzaam en bewust eten.

Een of 2 keer per jaar vasten in het jaar kan heilzaam zijn. Mits je de vastenregels goed in acht neemt. ‘Iedereen kan vasten maar langzaam opbouwen is een kunst’ zei Otto Buchinger in zijn boek ‘genezend vasten’. Ga je te snel weer teveel eten, dan kan het eerder schade aanrichten en kun je beter niet vasten.

Rugklachten kunnen veroorzaakt worden door slecht functionerende darmen. ‘Het maakt niet uit hoever verwijderd een klacht of probleem van de darmen lijkt te zijn, reinig eerste de darmen en kijk wat er gebeurt. ‘ , zegt Dr Schulze, dé autoriteit op het gebied van darmreinigen. Omdat het overgrote deel van het verwijderen van de afvalproducten door de darmen wordt gedaan.

Heb jij wel eens gevast? Hoe beviel dat? En als je het nog niet eerder hebt gedaan, zou je het een keer willen uitproberen? Ik hoor het graag wat jou motivatie ervoor is om het wel of niet te doen.

Dit najaar ga ik met een aantal collega’s een vastenweek organiseren en ik nodig je uit om mee te doen. Interesse? De vastenweek is van 12 t/m 16 november.  Met een ‘lekker in je lijf-dag’ op 13 november. Meer informatie en aanmelden doe je hier: https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/lekker-lijf-vasten/

En er is ook weer een Gratis Ruggesteun Trainingsdag op 25 oktober. Meer info en aanmelding hier https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding/