Liefde voor jezelf is jezelf waarderen om wie je bent en dat betekent jezelf op de 1e plaats zetten. Nee, dit is niet egoïstisch. Hebben mensen dat tegen je gezegd? Het is een leugen! Het is een belangrijke levensles die ik zelf heb moeten leren omdat mijn neiging is mezelf op de laatste plaats te zetten. Iedereen voor laten gaan omdat de onderliggende overtuiging “ik ben niet zo belangrijk” diep verscholen en onzichtbaar verborgen ligt.

Je houdt jezelf voor de gek als je zegt dat je niet zoveel nodig hebt. Het is een vorm van oneerlijk zijn naar jezelf. Wat eerlijk is, is dat je er wel toe doet en dat je wel belangrijk ben en dat je wel iets nodig hebt, namelijk liefde en aandacht en de enige die je dat kan geven ben jezelf

Jezelf geven wat je nodig hebt, ongeacht wat de omstandigheden zijn, dat is wat ruimte voor jezelf nemen betekent. Het is de R van de MARIA-methode. Kan jij jezelf de ruimte geven om jezelf onvoorwaardelijk te waarderen en te ondersteunen? Daarvoor is het nodig om af en toe eens een pas op de plaats te maken.

Waarom is het zo belangrijk jezelf op de 1e plaats te zetten?

Als je jezelf op de 1e plaats zet, kan je duidelijker je grenzen voelen. Je kan duidelijker voelen wat je wil, wat er belangrijk is in je leven. Je kan als je goed voor jezelf zorgt, van meer betekenis zijn voor anderen.

Ken jij het dat je neiging is om dat om te draaien en eerst van betekenis te willen zijn voor anderen en pas als laatste aan jezelf te denken? Luister dan naar de belangrijke les van de stewardessen: ‘zet eerst het zuurstofmasker zelf op vóórdat je het aan je kind opzet’. Dit geldt ook als je gewoon op de aarde rondloopt. Geef jezelf die ruimte, geef jezelf dat zuurstofmasker vóórdat je het aan de ander geeft!

En nu ben ik benieuwd wat het voor jou betekent om jezelf op de 1e plaats te zetten.
Wil je het vertellen in het commentaarveld hieronder? Zo leren we van elkaar.

Alvast dank voor je bereidwilligheid.