Ken je het dat een zeer geringe beweging al desastreuze gevolgen kan hebben voor je rug? Soms kan je niet eens achterhalen wat je fout gedaan hebt, maar lijkt het er ineens in te schieten. Met enorme pijn tot gevolg. Je zou graag willen weten wat er aan de hand is. Maar de huisarts vertelt je dat het vanzelf weer over gaat. Dat er niets aan te doen is. Met deze woorden wordt je niet wijzer over het functioneren van je lichaam. Alles lijkt van het toeval af te hangen. De werkelijkheid is alles behalve dat!

De oorzaak van je klachten zou wel eens te maken kunnen hebben met het SI gewricht. Een gewricht dat anders werkt dan alle andere gewrichten in ons lichaam. Het is geen kogelgewricht, zoals het heup- en schouder- gewricht, dat kan alle kanten op draaien, en zal niet zo snel uit de kom vliegen. Een scharniergewricht kan alleen 1 kant op bewegen zoals bijvoorbeeld je vingerkootje. Het SI gewricht is echter een glijgewricht en omdat het om hele kleine bewegingen gaat, denken medici dat hier het probleem niet kan liggen. Dit gewricht kan echter heel gemakkelijk uit de kom schieten met soms een zichbare scheefstand en soms ook niet.

SI gewrichtHet SI gewricht is het gewricht tussen het sacrum oftewel het heiligbeen en de Ilia, oftewel de 2 darmbeenderen. Deze 3 botten vormen samen je bekken. Het is niet zo eenvoudig te begrijpen hoe het SI gewricht precies kan bewegen maar dat is niet zo van belang als je weet wat je eraan kan doen om een dysfunctie te verhelpen. Het SI gewricht zorgt er o.a. voor dat je stabiel kan lopen. Daar waar aan de ene kant ruimte komt in het SI gewricht, namelijk aan de kant waar het gewicht op komt, wordt het aan de andere kant juist vastgezet.

Kortom,  in de meeste gevallen van rugklachten ligt de sleutel bij het SI gewricht.  En medisch gezien wordt hier niet naar gekeken.  De oplossing is echter heel eenvoudig.

De eerste oefening van de reeks van 3 die direct verlichting kan geven bij een SI gewricht dat ‘uit de kom’ is geraakt.

Je ligt op je rug. Zet 1 voet naast je knie op de grond. Trek je buikspieren aan en duw je heup omhoog door je opstaande knie naar beneden richting je voet te duwen. Je wisselt dit telkens van het ene been naar het andere been. 10x links en 10x rechts. En dat doe je om de  2 tot 3 uur. 

In een individueel traject  : ‘in 3 maanden van je rugklachten af’. ga samen met jou kijken naar de werkelijke oorzaak van je rugklachten. En hoe jij goed voor jouw rug en je SI gewricht kan zorgen. Graag nodig ik je uit om naar de gratis Ruggesteun Training te komen die binnenkort  plaatsvindt in Nieuwegein en ik vertel je er alles over.

Heb jij last in je rug en ervaren dat bepaalde oefeningen verlichting brengen?  Ik ben benieuwd naar jouw ervaring hiermee. Ik lees het graag in het commentaarveld hieronder. Het is leuk voor mij om te lezen en ook voor eenieder die ook dezelfde last heeft.

Hierbij een overzicht van activiteiten in december dit jaar

5 december       masseurs voor masseurs
7 december       Wim Hof Methode fundamentals workshop
16 december     voluit trommelen
19 december     maandelijkse Ruggesteun Training
21 december:    massagelessen met Lourens
28 december     club-med met quantum light breath