Het is best verwarrend die tegenstrijdige boodschappen. ‘Kou moet je vermijden, want je wordt er ziek van’. ‘Kou moet je juist tegemoet treden want je wordt er sterk van’.  Wat is er nou waar? Ik denk dat als je met de kou slim weet om te gaan dit een enorme kracht is die ons kracht en gezondheid kan geven. Dat laat Wim Hof zien: we zijn tot veel meer in staat dan we denken. Steeds meer mensen douchen koud (af) en zwemmen in het koude buitenwater.

Het is niet alleen dat ons hart en bloedvatenstelsel er wel bij varen, minstens zo belangrijk is jezelf even uit die comfortabele stand te halen en een momentje onder te dompelen in iets waar je (lichte) angst bij voelt.

Je kan weglopen van angst maar dan komt hij als een steeds grotere schaduw achter je aan. Je kan hem ook in de ogen zien. Dan blijkt het achteraf allemaal mee te vallen. Je voelt je goed over jezelf. Je hebt iets overwonnen. Er wordt een dieper deel in je geraakt, een deel dat onbewust is.

In het onbewuste leven allerlei conditioneringen waar we zo vertrouwd mee zijn geworden dat het de waarheid lijkt te zijn. Het zijn aannames die we soms al vroeg in de jeugd hebben aangenomen voor het gemak of voor onze overleving. Maar dezelfde aannames kunnen ons later in het leven behoorlijk in de weg komen te staan. Het zijn de beperkende overtuigingen die maken dat we denken iets niet te kunnen en dan beginnen we er ook maar niet aan. Dat houdt ons leven beperkt en we halen niet alles eruit wat erin zit.

De uitdaging die de kou ons geeft in de vorm van een koude douche of het nemen van een ijsbad, staat voor al die oncomfortabele en uitdagende momenten in ons leven en als we met de kou weten om te gaan kan je ook met al die andere onverwachte momenten in je leven beter omgaan. De geplande stress maakt dat je beter kan omgaan met stress die ongepland is.

En nu daag ik je graag uit.  Een stap te zetten uit je comfortzone. En dat is voor iedereen iets anders. Wat zou voor jou uit je comfortzone zijn? Schrijf je het hieronder in het commentaarveld? Misschien is dát wel uit je comfortzone om iets op te schrijven?