Verandering is er altijd. Maar er zijn van die momenten in je leven dat je geconfronteerd wordt met veranderingen waar je niet op zit te wachten. Een tegenslag in werk of relatie, het verlies van  je gezondheid of een plotseling overlijden van een dierbare. Het zijn momenten in je leven die je stress opleveren.

Voor mij is de verandering dat ik mijn pand moet verlaten per 1 maart komend jaar. Het bericht kreeg ik in mijn mailbox en had ik niet verwacht. Ik was in de veronderstelling dat alleen ik de huur zou kunnen opzeggen.

Verandering zorgt voor een stressreactie: eerst is er schrik en een paraatheid die ervoor zorgt dat ik klaar ben voor actie. Mijn overlevingsmechanisme wordt  geactiveerd.  Een deel van me wil ervoor zorgen dat er niets veranderd. Dat deel wil bij het oude vertrouwde  blijven. Verandering roept angst op. Angst voor het onbekende. Mijn poging om verandering tegen te gaan zorgt voor een verkramping. Het is een innerlijk gevecht tussen de confronterende werkelijkheid en mijn innerlijk verzet. Ieder heeft zo haar eigen favoriete plekken in het lijf waar je de verkramping vastzet. Bij mij is dat mijn rechterschouder. Sinds enkele dagen voel ik hem als ik ’s ochtends wakker wordt.

Op dit moment ben ik bezig de laatste hand aan mijn boek te leggen. Het gaat over mijn leven en over de wijze lessen die ik heb samengebundeld in de MARIA-methode. ‘Volgens mij haalt het universum een grapje met me uit’, komt er plots in me op. Het is natuurlijk de bedoeling dat ik mijn eigen methode nu direct toepas en kijk of het werkt.  De eerste stap van de methode gaat over mindset. Ik kan mijn eigen methode toepassen direct hier en nu op deze situatie. De tweede stap gaat over aarden. Ik heb er veel baat bij heel bewust mijn voeten te blijven voelen. Het brengt me vertrouwen. De andere stappen van de methode volgen later.

Er is ondertussen al een mooie nieuwe plek naar me onderweg. Daar heb ik het volste vertrouwen in. Maar verandering .. tja het is soms óók lastig. Voor mij betekent het inpakken en wegwezen. Tot en met februari gaat alles nog door in Centrum De Gouden Piramide in Nieuwegein.

En nu geef ik mezelf wat tips om met deze verandering om te gaan, ik heb ze eerder gepubliceerd. Misschien voor jou ook handig?

Mijn 7 tips die het omgaan met verandering vergemakkelijken:

  1. Verwelkom verandering en besef dat verandering bij het leven hoort
  2. Ontspan met wat er is op dit moment. Voel de sensaties in je lichaam.
  3. Sta jezelf toe alles te voelen wat de verandering in je oproept. Het is oké om je rot te voelen.
  4. Geef jezelf alle adem die nodig is. Gun jezelf een diepe zucht.
  5. Laat het oude los, zwaai het uit, blaas een kushandje om het te bedanken.
  6. Verwelkom het nieuwe ook al weet je nog niet hoe het nieuwe eruit gaat zien
  7. Vertrouw erop dat de verandering nieuwe mogelijkheden geeft en nieuwe kansen brengt.

En nu ben ik benieuwd  wat jou het beste helpt bij veranderingen in je leven. Wil je het vertellen in het commentaarveld hieronder?

En ik wil jou graag helpen in het proces van loslaten van het oude en het verwelkomen van het nieuwe. Zoals elk moment weer een nieuw moment is en ook weer een nieuwe kans. Ga jij die uitdaging aan?

Ik nodig je graag uit om naar de mentastics class te komen. Een moment voor jezelf en jouw lichaam.