rug vrouw in woedeDe rugkant van ons lichaam staat voor stevigheid en onafhankelijkheid. Een sterke rug symboliseert het  zelfstandig rechtop staan en opkomen voor jezelf. Een flexibele rug staat voor flexibel in het leven staan en je gemakkelijk aanpassen aan veranderingen.

De rug bestaat uit de ruggegraat, de achterkant van de ribbenkast en de ruimte tussen de schouderbladen. De ruggegraat geeft stevigheid aan de romp. Het bevat ook het ruggemerg, onderdeel van het centraal zenuwstelsel.

Daarom is een soepel functioneren en een goede gezondheid van de ruggegraat een basis voor een vrije stroom van energie. Alle vormen van spanning in de body-mind zijn terug te vinden in de ruggegraat. En ook omgekeerd, spanning en blokkades in de ruggegraat beïnvloeden de gezondheid en functioneren van de aangrenzende organen en delen van het lichaam.

Als gevoelens geblokkeerd zijn wordt de energiestroom verstoord. Het uiten van emoties wordt voorkomen en de vrijheid om te bewegen beperkt waardoor de energie die van nature wil stromen, wordt vastgehouden.

Pijn in de rug heeft te maken met het te-rug houden van energie. Je zet een rem op je eigen ontwikkeling. Je leeft niet al je energie en zijn mogelijkheden, speciaal wanneer het over intense emoties gaat.

Van jongs af aan heb je geleerd je inspiratie, je onafhankelijkheid, je spontaniteit, je sexuele energie en je emoties  te onderdrukken. Dit veroorzaakt strakheid in je rug en het wordt langzaamaan meer en de spieren van je rug houden de onopgeloste conflicten vast als spanning. Op langere termijn verliest je rug zijn natuurlijke flexibiliteit, wat maakt dat je een meer rigide houding ten opzichte van het leven ontwikkelt.

De groeiende blokkade in je rug kan op den duur uitmonden in boosheid en woede. En als deze emoties ook niet toegeëigend worden zodat ze kunnen stromen, veranderen ze in depressie en bitterheid wat ook andere delen van de body-mind kan ‘vergiftigen’.

Het merendeel van de mensen loopt rond met spanning in de rugspieren. De consequentie is dat de tussenwervelschijven, die als schokdemper dienen, continue onder druk staan en samengeperst worden.

Deze onbalans van de ruggegraat is verreweg de meest belangrijke oorzaak  van rugklachten omdat de druk van de tussenwervelschijven tevens druk uitoefenen op de zenuwwortels die paarsgewijs ontspringen vanuit de wervels.

Tip: Zorg voor emotionele hygiëne. Wat is het wat jou te-rug houdt? Schrijf eens op welke gevoelens-gedachten-emoties op dit moment in je aanwezig zijn. Train jezelf er met je bewuste aandacht bij te zijn, met een rechte rug. Adem een paar keer diep in en uit. Het is een oefening heel eerlijk te zijn naar jezelf.  In plaats van op papier is het ook mogelijk om dit met iemand samen te doen die je vertrouwt. Je verdeelt de tijd in 2-en en spreekt af dat je om de beurt alles tot uiting brengt wat in je opkomt. De ander luistert en geeft geen commentaar, advies of reactie. Laat je me weten in het commentaarveld hoe dit voor jou is?

Ook zou ik heel graag van je horen of je iets aan dit blog hebt. Schrijf het in het commentaarveld hieronder en je krijgt van mij een zelfonderzoeksessie of meditatiesessie kado via skype.

LIEVE groet en LOVE your body,

naam wit complete