De kleine spiertjes in de bloedvaten van je huid sluiten zich als de sensoren van je zenuwen kou voelen. Dit is de beste en énige oefening voor die spiertjes in je bloedvaten. Deze oefening in de kou maakt je bloedvaten sterk. Het ontlast je hart, dat minder hard hoeft te werken met getrainde bloedvaten.

Steeds meer mensen stellen zichzelf bloot aan de kou. Door middel van koud (af-)douchen of buiten zwemmen in de winter. En iedereen kent inmiddels wel iemand die in een ijsbad heeft gezeten.

Het lijkt erop dat onze lichamen ervoor gemaakt zijn. Je voelt het dat het je goed doet als je in de kou bent geweest. Je voelt je sterk en je voelt je levend en wakker. Alles functioneert beter in je lichaam. Er gebeurt ook best veel fysiologisch gezien. Er worden hormonen aangemaakt die je vol doen leven.

Zo had ik gister een groep trainers die in het kader van hun opleiding een korte workshop in de Wim Hof Methode bij me volgden.  In het nagesprek waren de onderwerpen ‘fysieke sensaties voelen’ en ‘wat doet de mind met deze fysieke sensaties’ belangrijke onderwerpen tot meer bewustwording.

Ik voel me zeer dankbaar dat ik in 2015 in contact ben gekomen met de Wim Hof Methode. Het heeft me zoveel kracht gegeven, dat ik de uitdagingen die op mijn pad kwamen met meer gemak aankon. Een belangrijk onderdeel van de methode is de mindset. We zijn allemaal geprogrammeerd op een bepaalde manier te denken over de kou.  We willen het niet koud hebben. Maar er verandert veel als je beseft dat als je bibbert, dat goed is voor je lymfesysteem. Je kan in plaats van het bibberen vermijden, gaan genieten van het bibberen!

Zo is het met elke uitdaging op je pad. Je kan er weerstand tegen bieden of het nut ervan inzien. Dat maakt een wereld van verschil. Het leven wordt een stuk gemakkelijker als je met een mindset kijkt dat elke ervaring zinvol is.  Je bent aan leren over het leven. Laat het leven toe en laat elke ervaring toe. Je kan het terugbrengen naar fysieke sensaties. Elke ervaring brengt bepaalde fysieke sensaties met zich mee. Kan je erbij zijn? Kan je het toelaten?

Elke dag is voor mij weer een nieuwe oefening om al die sensaties in mijn lichaam bewust te voelen en toe te laten.

En nu hoor ik graag van jou hoe je de kou ervaart. De oefening is om zonder oordeel naar jezelf te kijken en te benoemen hoe het voor je is. Wil je het delen in het commentaarveld hieronder?