Het is tijdens de eerste voluit-leven avond op 3 september 2018, dat Jasmine Maduro  een avond leidt over ‘gapen’. Na deze avond heb ik niet meer het zelfde gegaapt als daarvóór. Als er een spontane gaap opkomt, maak ik er gebruik van om deze voluit te laten zijn.  Voor mij werkt het gapen heel ontspannend en ik ben benieuwd hoe dat voor jou is.

Ik herinner me een uitwisselings-sessie waarbij iemand iets met me deelde en ik ondertussen uitgebreid aan gapen was. Voor de ander was dit erg vervelend want ze interpreteerde het als dat ik niet met mijn aandacht bij haar was. Voor mij was het echter anders. Door te gapen was ik juist bij haar omdat ik in een ontspannen staat kwam. Ik kan dan juist beter luisteren. Maar ik snap de verwarring wel. Want zo zijn we niet opgevoed.

Jasmine vertelde op die bewuste voluit gapen- avond dat het gapen voor haar helend heeft gewerkt bij fysieke pijn. Ze deed een tijdje dagelijks gaap-sessies van 15 minuten, waarbij ze de gaap naar de fysieke klacht toe liet gaan. Dit resulteerde in het totaal verdwijnen van de klacht.

Eigenlijk weten we helemaal niet zoveel over gapen. We weten dat de meeste zoogdieren gapen. En dat het moment van gapen het meest vóórkomt in de ochtend en in de avond. Het heeft iets te maken met de verschuiving van de ene naar de andere staat. Dat kan van slapen naar waken zijn of van waken naar slapen. Dus van passief naar actief of van actief naar passief.

Over het algemeen wordt gedacht dat het gapen ontstaat door vermoeidheid óf door verveling. Mijn ervaring is echter anders. Als ik gaap ben ik niet speciaal moe of verveeld. Het brengt mij in een ontspannen staat.

Je kan gapen bewust inzetten op twee manieren. Als er een spontane gaap is, deze bekrachtigen en van de gelegenheid gebruik maken om er meer van te doen. Of het oproepen op een willekeurig moment. Wat daarbij helpt is naar anderen te kijken die gapen, want het schijnt aanstekelijk te werken.

Zolang je het gapen niet volledig toestaat is het lastig om te ontdekken wat het met je kan doen. Wil je ervaren wat gapen voor je kan betekenen, doe dan mee met de volgende oefening en ervaar zelf wat het met je doet.

Oefening: 1 minuut gapen: 
Doe je mond wijd open en beweeg een beetje met je kaken.  Rek je tegelijkertijd uit. Kijk ondertussen naar onderstaand filmpje om jezelf te laten aansteken.

En nu ben ik benieuwd wat jou ervaring is met gapen. Heeft gapen volgens jou te maken met verveling of ontspanning? Mijn uitnodiging is om het hieronder in het commentaarveld op te schrijven, zo kunnen we met elkaar van gedachten wisselen en elkaar inspireren.

Agenda maart 2020 Centrum De Gouden Piramide:

4 maart 19.45-22.15u Masseurs voor Masseurs: uitwisseling voor de profesionals onder ons

5 maart 10.00-12.00u Maandelijkse Ruggesteun Training

7 maart 10.00- 16.30u Wim Hof Methode Fundamentals Workshop

16 maart 19.45-21.45u. Voluit Zingen

17 maart 14.00-16.00u Terukomdag Wim Hof Methode

28 maart 10.00-12.00u Club Med met de quantum light breath live door Maria in het nederlands