yoga woman meditation on mountain peakEr is niets vervelender dan een lichaam dat niet doet wat je wilt. Vooral je rug, die de spil is van je lichaam, waar je zenuwstelsel doorheen loopt, wil je goed gezond hebben.

Om het jaar goed te beginnen met goede voornemens  waarin je een soepele en gezonde rug wilt krijgen en te houden heb ik deze 7 tips voor je opgesteld.

  1. Houd je rug recht als je iets tilt. Lees de tips van mijn eboek ‘rugklachten te lijf’nog eens. Zorg goed voor je tussenwervelschijven.
  2. Regelmatig oefeningen doen. beweeg je ruggegraat. Plan het in je schema in een half uur of een uur fijne oefeningen te doen.
  3. Tijd nemen om te voelen. Voelen heeft tijd nodig. Praten en denken gaat snel. Voelen heeft je adem nodig. Gun je zelf de ademhalingen die je lichaam nodig heeft. Zuchten,  poeh poeh zeggen. En laat jezelf uitdeien in wat er is. Begroet de sensatie in je lijf.
  4. Doelen stellen. Waarom niet een heel groot doel stellen? Bv 120 jaar te worden in excellente gezondheid? Wat zet dit in gang? Je onbewuste gaat ermee aan de slag. Je komt plots allerlei artikelen tegen, films op youtube, mensen die je inspireren. Dat heeft het stellen van een doel tot gevolg. Je hoeft niet te weten hoe of wat je moet doen.
  5. Genoeg is genoeg. Je bent genoeg, je hebt genoeg en je doet genoeg. Te aller tijden. Dit geldt in het bijzonder voor jou! Dus gun jezelf de rust die je nodig hebt. Het leven is om van te genieten.
  6. De ruimte en rust is er al. Ga erin zitten om jezelf eraan te herinneren. Lichtmeditatie.
  7. Eet gezond langzaam en geniet. Eer je lichaam. Door het puur echt voedsel te geven. laat de fast-food staan. Gezonde vetten. Veel water. Lees boeken over gezond eten.

En nu hoor ik graag van je welke tip jij interessant vindt en waar jij meer van wilt weten. Dan schrijf ik daar een volgende keer iets meer over. Of is er een tip die jij hebt, die er niet bijstaat? Ook dat hoor ik dan graag hieronder in het commentaarveld. Op jouw gezondheid!