Tegenwoordig zitten we veel. In de auto, achter de computer, op de bank voor de t.v. Hoeveel uur per dag zit jij? Zitten is helemaal niet goed voor je rug.  Zitten is statisch. En daarbij komt nog dat we vaak niet rechtop zitten maar een beetje ‘hangen’. Er komt dan gewicht op het stuitje, wat maakt dat er druk op de wervelkolom komt.

Wat is het gevolg van veel zitten? Je spieren worden stram en stijf.  Als spieren langere tijd in dezelfde houding blijven dan gaat het bindweefsel de spieren ‘redden’ door te verharden. Het bindweefsel neemt daarmee werk over van de spieren. Het gevolg is dat met verhard bindweefsel het bewegen wordt bemoeilijkt.

Beweging zorgt ervoor dat je spieren soepel en sterk blijven. Met soepele spieren kan je skelet bewegen zoals het bedoeld is. Gespannen en stijve spieren en verhard bindweefsel zorgen ervoor dat de gewrichten niet maximaal kunnen bewegen binnen hun bereik.

De ruggegraat houdt je rug rechtop. Het skelet wordt daarbij geholpen door de diverse spieren die aan alle kanten van de ruggegraat lopen en zorgen voor evenwicht. Wordt er links meer aan dewervels getrokken dan rechts, dan veroorzaakt dat  een scoliose. Je wilt graag je spieren soepel en sterk hebben en in evenwicht.

De ruggegraat vangt schokken op door de veer-werking van de S-vorm die de wervels onderling maken.  De kracht die op de wervelkolom drukt bij elke stap die je zet wordt omgezet in beweging. Zijn je spieren stijf en gespannen dan verliest het zijn veerkracht en werken grote krachten op slechts enkele wervels , vaak is dat in de onderrug. De tussenwervelschijven die tevens als schokdemper dienen, worden dan teveel  belast en kunnen beschadigd raken.

Beweging en soepelheid zorgen ook voor een betere doorbloeding.  De tussenwervelschijven hebben baat bij een goede doorbloeding, zodat ze zich optimaal kunnen volzuigen met water.

Uitgedroogde tussenwervelschijven veroorzaken speling.  Komt er druk op de wervels dan gaan ze ten opzichte van elkaar verschuiven. Het lichaam corrigeert het door het aanspannen van spieren. Je zegt dan: ‘het is in mijn rug geschoten’.  De krampreactie van je spieren is een pure reddingsoperatie.

Door de juiste bewegingen en oefeningen kan je rug weer soepel worden en je tussenwervelschijven kunnen weer gezond worden.

Dit zijn mijn 7 tips om meer te bewegen.

  1. Je kunt de dag beginnen met bewegen, dat kunnen yogaoefeningen zijn maar ook wandelen (al of niet met de hond) fietsen zwemmen of tai chi liefst lekker buiten in je tuin of in het park. Je lichaam verliest haar stijfheid van de nacht en je bent dan onbewust geneigd meer op je lichaam te letten gedurende dag.
  2. Als je zittend werk doet kan je met zekere regelmaat even stoppen om je te rekken en te strekken of een paar keer door je knieen te gaan.
  3. In plaats van zitten achter je pc ga je staan in de ‘paard-rij-positie’paard-rij positie

4Wervelwave  je rug met regelmaat https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/bewustwording/soepele-rug-wervel-wave/

5. Neem een zit-bal in plaats van een stoel. Omdat de bal constant een beetje beweegt houdt het ook je rug constant in beweging en blijft het soepel

6. Werk je met collega’s of is je partner in de buurt dan kun je elkaars rug ‘afkloppen’. Ga daarvoor voorovergebogen staan en de ander klopt zachtjes de hele rug af met handen die als kommetjes zijn gevormd

 

kikker positie7. Neem de kikker-houding aan als je iets laag op de grond te doen hebt bijvoorbeeld in de tuin werkt. Deze houding is uitstekend voor je onderrug. Het ontspant. Je kan in deze houding ook een beetje bewegen met je stuitje, bijvoorbeeld liggende achtjes draaien: Ꝏ

 

 

 

En als je veel zit heb je soms zin om iets te eten. Zorg  dan voor een gezonde snack neemt. Dat is mijn bonus-tip: neem een schaaltje van de volgende mix: een handje rauwe ongebrande noten , een handje rauwe cacaobonen en een handje rozijnen. Dit is een heerlijk en gezond tussendoortje.

DSC01609

 

En nu hoor ik graag welke tip jij al toepast of gaat toepassen. Ik hoor het heel graag in het commentaarveld hieronder.

En nu ik je toch spreek, wil ik je van harte uitnodigen voor mijn Gratis Ruggesteun Trainingsdag. Het  is de laatste vóór de zomer: op 28 juni van 11.00-16.00u. Wil jij lekker ontspannen de zomer in? Je leert welke oefeningen goed zijn voor je rug om dagelijks te doen en wat het effect is van liefdevolle  aandacht en aanraking.

Je kan je hier aanmelden:  https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding/

LIEVE groet en LOVE your body,

Marion