Het dagelijks leven nodigt je voortdurend uit om met tegenvallers om te gaan. Zo was het voor mij vandaag een tegenvaller dat het een druilerige dag was en ik de hele dag ben bezig geweest aan het schrijven van dit blog en dat het nog steeds niet af is, dat ik de gedachte neig te krijgen dat ik het nooit leer. En toen herinnerde ik me de gedachte dat niets voor niets is en dat alle ellende toch ergens goed voor is. Dat bracht me op het idee om 7 tips te benoemen wat te doen als iets tegenvalt.

Als er tegenvallers zijn worden we uitgedaagd. Het kunnen tegenvallers zijn op gebied van financiën,  of relationeel of met betrekking tot je gezondheid.  Je dacht een mooie opdracht binnen te halen, blijkt die niet door te gaan. Of je hebt thuis niet de verbinding die je zou wensen met je man of kinderen. Of plots blijkt je lichaam niet te doen wat je verwachtte en je wordt ziek. Het zijn dit soort tegenvallers die je uitdagen. Waarin je jezelf beter kan leren kennen. Wat is je reactie op een tegenvaller?

Diepere overtuigingen komen boven water. Het leven weerspiegelt jouw overtuigingen. Dat wat je meemaakt zie je door jouw bril die gekleurd is door jouw overtuigingen. En deze overtuigingen komen meer aan de oppervlakte als je het moeilijk hebt. Dan  komt het verborgene in het licht.  Het negatieve geloof over jezelf wordt voelbaar. Dit geeft je de kans het te transformeren. Iets moet eerst zichtbaar en voelbaar zijn, wil je er iets aan kunnen doen.

Je zou zo graag succes hebben maar ondertussen denk je dat je het niet kan. Of je wenst die liefdevolle relatie en je geeft jezelf of de ander de schuld dat het niet loopt en denkt dat het toch niets wordt. Of je wilt graag dat gezonde soepele lichaam maar je vertrouwt je eigen lichaam niet.

Het zijn voorbeelden waar je denken niet op één lijn ligt met je wensen. En dan bedoel ik je bewuste denken. Naast je bewuste denken heb je het verborgen onbewuste deel van je mind.  Die delen van jezelf kom je tegen in contact met andere mensen en als je uitdagingen  aangaat.

Waar komen die gedachten die er door je heen gaan vandaan? Als je hoofd vol zit met gedachten die niet willen stoppen, dan zit er meestal niet zoveel goeds bij. Over het algemeen verschijnen dan vooral de negatieve of beperkende gedachten. Deze komen voort uit een diepere onbewuste laag.

Dus stel je hebt de gedachte ‘het lukt mij niet’. De gedachte komt voort uit of gaat samen met een onderliggend gevoel. En dat onderliggend gevoel komt weer voort uit een onderliggende behoefte.  In mijn geval van vandaag was het de behoefte aan contact. Ik was de hele dag alleen bezig geweest en ik had nauwelijks verbinding met andere mensen gehad. Het was de lichtheid en speelsheid die ik had gemist.  Ik had een gedachte dat het  werk af moest zijn terwijl het nog niet af was en ik ervaarde het als falen dat het niet gelukt was. Dus ook de vergelijking met een vooraf bedachte standaard, waar ik niet aan voldeed, bracht lijden teweeg.

Op het moment dat ik bedacht dat ik dit voorval zou kunnen gebruiken om mijn blog over te schrijven bracht de ommekeer.  Dan had ik dit vandaag niet voor niets meegemaakt. Ik begon de  7 tips op te schrijven wat te doen als je een tegenvaller hebt. Mijn beleving draaide daarmee om. Ik zag opeens voor me dat ik wel een interessant blog kon schrijven. Dat mensen er iets aan konden hebben. Want dat is nog een behoefte die er is:  ik wil graag bijdragen.

En dan nu mijn 7 tips wat te doen bij een tegenvaller:

  1. Geef jezelf even pauze. Stop met je activiteit en geef jezelf een moment RUST.
  2. Ben lief voor jezelf
  3. Huil eens lekker uit. Soms is het leven gewoonweg niet gemakkelijk. Het lucht enorm op als je emoties de ruimte krijgen.
  4. Schrijf eens op welke gedachten er door je heen gaan. En welke gevoelens er zijn.
  5. Ga eens bij jezelf na wat je verlangt. Wat is het dat je nodig hebt?
  6. Maak een onderscheid tussen de feiten en het verhaal dat je jezelf vertelt. Het verhaal is de interpretatie van de feiten. Zou je met diezelfde feiten ook een positieve draai eraan kunnen geven?
  7. Zoek ondersteuning. Als we ons niet zo lekker voelen hebben we de neiging ons af te zonderen of er alleen mee te blijven zitten en te denken dat je de enige bent die het moeilijk heeft. Het delen met een ander geeft wat ruimte en je ervaart dat je echt niet de enige bent. Kom eens naar de GRATIS Ruggesteun trainingsdag!

geef elkaar Ruggesteun

Welke tips pas jij toe? Heb je tips die hier niet bijstaan die je met ons wilt delen? Ik zou het superleuk vinden als je een reactie achterlaat in het commentaarveld hieronder. Want daar is dit blog ook voor bedoeld: in verbinding te zijn met elkaar en elkaar ruggesteun te geven.

LIEVE groet en LOVE your body,

Marion