Op school vroeger heb ik niet zoveel gehoord over doelen stellen.  Ik had wel dromen over wat ik later wilde worden.  Als jong meisje wilde ik verpleegster worden omdat mijn moeder dat ook was. Op de middelbare school wilde ik dierenarts worden en dat motiveerde me om het VWO te halen. Onbewust paste ik de principes toe van het stellen van doelen. Het bewust stellen van doelen, dat heb ik pas vrij recent geleerd.

Een doel wat mij inspireert en wat ook een rode draad blijkt in mijn leven,  is het halen van een excellente gezondheid tot op hoge leeftijd. Graag haal ik alles uit het leven wat erin zit. Doelen stellen mij in staat daaraan te werken, om te groeien en geïnspireerd te blijven.   Ik wil jou heel graag inspireren datzelfde te doen. Middels de 7 tips die ik hieronder uiteen zet.

Heb jij heldere doelen met betrekking tot je gezondheid? Of stel je ze niet omdat je bang bent deze doelen niet te kunnen halen? Dat is namelijk één van de redenen waarom mensen geen doelen stellen. Het schijnt dat slechts 3% van de mensen duidelijk omschreven doelen stelt. Een andere reden waarom je het mogelijk niet doet is omdat je niet weet hoe het te doen.

Stel je geen doelen dan is de kans groot dat je je laat leiden door wat er dagelijks op je af komt en zwiep je alle kanten op. Afleiding ligt constant op de loer. Het lijkt op het ronddwalen in een vreemde stad als je op vakantie bent. Je loopt wat rond en ziet iets interessants en gaat daar eens kijken. Dan zie je iets anders wat je aandacht trekt en dan ga je daarop af. Voor de vakantie is dat een fijne manier om de dag door te brengen. Maar voor je leven is het niet zo behulpzaam.

Het gaat bij het stellen van een doel niet alleen om het behalen van dat doel. Minstens zo belangrijk is het wie jij ondertussen wordt op weg naar dat doel toe. Doordat je een duidelijk omschreven doel hebt, groei en ontwikkel je. Het zorgt ervoor dat je het beste uit jezelf haalt.

Doelen worden vaak gesteld vanuit een frustrerende ervaring. Je motivatie is dan het grootst om er iets aan te doen. Is je leven middelmatig goed, dan hoef je niet zo nodig in beweging te komen. Daarom is het juist de crisis in je leven die iets in beweging kan brengen. Het schudt je wakker en je gaat op zoek. En dan blijkt dat je veel meer kan dan je ooit had gedacht.

7 tips voor het stellen van doelen

Mijn 7 tips voor het stellen van doelen:

  1. Stel op alle terreinen van het leven je doelen op. Wat wil je bereiken met je gezondheid, carrière, financiën, intieme relatie, woonsituatie en vriendschapsrelaties. Waar wil je uitkomen? Hoe ziet het eruit als je doel verwezenlijkt is?
  2. Schrijf het op. Het schijnt dat de oog-hand coördinatie belangrijk is. Ik heb er zelf een speciaal schriftje voor dat op een vaste plaats ligt. Dat kun je ook doen.
  3. Doe het elke dag. Schrijf je doelen minstens 21 dagen achter elkaar op, liefst op een vast tijdstip, bijvoorbeeld in de ochtend nadat je bent opgestaan. Nadien is het een gewoonte geworden die je, mocht je het een dag overslaan, weer gemakkelijk oppakt.
  4. Maak je doel persoonlijk. Begin de zin met ‘ik’.
  5. Schrijf je doel in het hier-en-nu, alsof het er al is.
  6. Stel jezelf een uitdagend doel. Misschien denk je dat het niet mogelijk is. Dit doel zal je perceptie echter doen verschuiven. Je zult, als je volhoudt, mogelijkheden gaan zien. Er zullen wegen opengaan en plots merk je dat het onmogelijke wel mogelijk is geworden.
  7. Visualiseer je doel nadat je het hebt opgeschreven. Voel in je lijf wat het doet als je het doel verwezenlijkt hebt. Wat geeft het je als dit doel bereikt is?

Welke doelen streef jij na? Waar wordt je enthousiast van? Kijk eens naar je doelen op korte, middellange of lange termijn.

 En nu ben ik heel benieuwd welke doelen jij jezelf stelt op het gebied van je gezondheid. Laat je het me weten in het commentaarveld hieronder? Het is leuk voor mij dat te lezen maar je inspireert er ook anderen mee.

En nu ik je toch spreek wil ik graag de Gratis Ruggesteun Training onder de aandacht brengen op 17 januari. Hier zet je stappen naar een gezonde en soepele rug. Ben je er ook bij?

Aanbieding

 

Tevens zullen er met zekere regelmaat lezingen zijn over interessante onderwerpen.  Binnenkort Nicoline Roozen  met een interactieve lezing over ‘Het Zesde Zintuig’ op 13 december a.s.

 

Op 11 maart 2017  Jos Haase met de workshop  ‘zing je vrij’ geïnspireerd door de film ‘As it is in heaven’.  Geef jouw stem de ruimte . Meer info en opgave

https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/zing-je-vrij/