open mond

Adem is leven. De cellen van je lichaam hebben zuurstof nodig om te functioneren. Maar adem je wel volledig? Je ademt mogelijk oppervlakkig en houdt jezelf terug.  Dat doe je overigens niet voor niets. Als kind was je spontaan en uitbundig. Maar al snel heb je dat afgeleerd omdat volwassenen in je omgeving je vertelden om stil te zijn en je aan te passen. Is dat zo? Ben je daardoor jezelf in gaan houden? Ben je voorzichtig geworden? Je verloor hierdoor mogelijk je spontaniteit.  Angst kwam ervoor in de plaats. Angst om er niet bij te horen, angst om niet geliefd te worden.

Leven met deze angst is niet prettig, dus dat duw je liever weg. Het verdwijnt in het onbewuste. Bewust heb je er geen contact meer mee. Het levert wel spanning op want een deel van je wil nog steeds spontaan zijn, en een ander deel wil het niet. Dat is het conflict in jezelf. Maar als je dan weer bewust meer gaat ademen dan ga je het wel weer voelen. Dan kom je weer in contact met de ingehouden emoties. Dan ga je de weggestopte angst weer voelen. Dit kan je nu laten gebeuren omdat je in een veilige omgeving bent. Je bent nu volwassen en niet meer overgeleverd aan anderen. Je kan zelf je keuzes maken en ervoor zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt.

Je houdt je adem in omdat je graag geliefd wil zijn en je aanpast aan wat je denkt dat de ander verwacht. Je gaat je gedragen zoals jij denkt dat anderen dat van je willen. Zodat ze je aardig vinden. Met ingehouden adem ben je alert op je omgeving. Je wacht af en je tast de omgeving af of er gevaar heerst. Het is de reactie van het primitieve brein wat in gang wordt gezet als je in een nieuwe omgeving komt, met nieuwe mensen. Je bent alert en past je aan, zodat je geaccepteerd en geliefd wordt. Als je vervolgens merkt dat je geaccepteerd word, kan je een beetje ontspannen. Je gaat de situatie vertrouwen en wordt meer en meer jezelf. Dan kun je ruimte innemen voor je spontane reacties en daarmee gepaard neem je meer ademruimte in. Je wordt luidruchtiger. Je laat van je horen. Je voelt je veilig genoeg om je te uiten.

Als je bewust intensiever gaat ademen kan het de weggestopte gevoelens en emoties omhoog halen. Doordat er meer energie in je lichaam komt, want adem is energie. En energie is trilling en trilling neemt ruimte in. Je gaat voelen wat er onder de oppervlakte ligt. Je lichaam zet zich energetisch uit en de natuurlijke energiestroom kan zijn gang gaan. Met meer adem wordt je lichaam niet alleen energetisch groter maar ook sterker.

Meer adem brengt meer zuurstof in het lichaam en door rustig uit te ademen wordt het koolzuurgehalte lager. De verbonden, intensieve ademhaling brengt  meer zuurstof in de cellen.  Doordat het bloed beter gaat stromen, gaan de cellen beter functioneren. Het immunsysteem wordt sterker.  Het is wel belangrijk dat je voldoende water drinkt. Het lichaam wil afvalstoffen en gifstoffen loslaten en daarvoor is voldoende water nodig om het te kunnen afvoeren.

Door te sporten gaat je lichaam vanzelf  intensiever ademen.  Het is niet alleen de beweging die gezond is maar ook de prikkel om meer te ademen. Vooral volledig te ademen in de schone buitenlucht geeft een gevoel van bevrijding. Bij een wandeling in het bos, vooral nu in de herfst, krijg je de prikkel om die lekkere geuren op te snuiven en adem je vanzelf intenser.

 Intensiever ademen kan ook als je in rust bent. Je ademt actief volledig in, je vult je longen helemaal met lucht en laat vervolgens de lucht weer heel gemakkelijk gaan. Laat de uitademing vanzelf gaan zonder er  druk op te zetten. Hierbij laat je alle spanning los.  Zo ontstaat een verbonden ademhaling waarbij je geen pauzes tussen de in en de uitademing toelaat.

Oefening: Adem één of twee minuten intensief in en  uit zonder pauzes tussen de in en de uit-ademing.  Je zult wat licht worden in je hoofd, en je voelt tintelingen in je lichaam. Dat is precies de bedoeling.  Het betekent dat er meer zuurstof in je lichaam komt. Laat dat gebeuren.  Observeer het. Na het intense ademen, adem je uit en blijf ongeveer een minuut stil en observeer wat er gebeurt in je lichaam. Je kunt vervolgens heel rustig weer gaan ademen. Omdat je meer gaat voelen wordt je hoofd rustiger. Het is een intiem moment met jezelf. Laat je me weten hoe het voor jou is? Schrijf je commentaar hieronder en ontvang van mij een half uur begeleide ademmeditatie als kado.

Marion