Adem is leven. Dat besefte ik weer dubbel en dik toen mijn dierbare klant waar ik 17  jaar voor heb mogen werken haar laatste adem uitblies. Ademhalen lijkt zo vanzelfsprekend. Zolang we ademen is dat ook de normaalste zaak van de wereld. Totdat het ophoudt. Wat een kracht zit er in je ademhaling. Wat bijzonder is het leven!

Op dit soort momenten wordt ik extra geconfronteerd met hoe bijzonder we zijn als mens. Het leven vieren. Doe dit elke dag, sla geen moment over. Bewust ademhalen helpt mij erbij. Meer ademen is meer voelen. Het gevoel verwelkomen betekent jezelf verwelkomen. Te eren wie je bent. Het lijkt allemaal zo gewoon wie je bent of erger nog ..  je kijkt misschien wel minachtend naar jezelf. Confrontatie met de dood van een ander, schudt je wakker.

De ademhaling kunnen we inzetten om bewuste krachtige resultaten te behalen. De ademhaling is de afstandsbediening van je zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel, waarvan men vóór de doorbraak van Wim Hof nog dacht dat het niet te beïnvloeden was, bestaat uit het para-sympatische zenuwstelsel en het sympatische zenuwstelsel. Intensief ademen zet het sympatische zenuwstelsel aan. Ook wel het gaspedaal genoemd. Je gaat ‘aan’. Alert en wakker door de adrenaline die vrijkomt, wat een zeer helend stofje is. Het zorgt o.a. ervoor dat je chronische ontstekingen in je lichaam minder worden.

Langzaam, weinig ademen door je neus of je adem inhouden zet het para-sympatische zenuwstelsel aan. Dit zorgt voor de nodige rust en herstelt je systeem na actie en kortdurende stress. Het wordt ook wel de ‘rem’ genoemd. Deze stand van rust zorgt ervoor dat het spijsverteringsstelsel ‘aan’ gaat, waardoor je eten goed kan verteren en dat je goed slaapt. Weefsels die beschadigd zijn kunnen zich herstellen. Ik hoef je niet te vertellen hoe belangrijk het is om in deze rust-stand te komen.

De ademhaling doet nog veel meer. Bij een ademoefening verandert je fysiologie in het lichaam. Niet alleen hormonen die aangemaakt worden, ook bloedstromen in de hersenen veranderen. Er komt meer zuurstof in je systeem en dat geeft je organen een boost.

We kunnen wel stellen dat een ademhalingsoefening, waarbij je meer optimaal gaat ademen, de beste gezondheidsoefening is die er bestaat.

Er zijn vele manieren en vormen van ademhalingsoefeningen. Je kan de ademhaling observeren, waarbij je niets veranderd aan het adempatroon. Je blijft alleen met de aandacht erbij en observeert je inademing, je uitademing en het moment waarop je weer inademt. Je hebt ademoefeningen waarbij je de nadruk legt op de UITademing, de jin-ademoefeningen. Oefeningen waar de nadruk ligt op de INademing, de yang-oefeningen. Je kan variëren in ademhalen door te ademen via je neus, via je mond, snel ademen, langzaam ademen.

Elke ademhalingsoefening is waardevol. Elke ademhalingsoefening doet weer iets anders.

Je kan erover lezen maar er gebeurt pas werkelijk iets als je het gaat toepassen. Ik geef je die mogelijkheid. Te ervaren wat de ademhaling met je kan doen.

Heb je een team? Ik bied je een ademsessie aan met je team. Het is heel krachtig om het samen te doen. Het geeft je team een boost. Wil je het ademen ervaren in een groep gelijkgestemden, dan heb ik daar ook mogelijkheden voor. Wil je het zelf thuis doen of wil je liever een individuele sessie, ook dat is allemaal mogelijk.

Wil je graag de Wim Hof Ademhaling doen en het ijsbad ervaren? Kom dan naar de fundamentals training.

Er is geen excuus meer. Ontdek de wereld van de ademhaling. JIJ bent het waard en JE LICHAAM is het waard!