De psoas spier is een grote spier van ongeveer 40 cm lang die midden in het centrum van je lichaam ligt. Deze spier zijn we ons over het algemeen niet bewust omdat hij zo diep in het lichaam ligt.  Het is een spier die vastzit aan de zijkant van de onderste wervels van de rug en hij loopt aan weerszijden van de ruggegraat.

De wervelkolom ligt als je van opzij kijkt in het midden van je lichaam. Het lijkt of onze wervelkolom aan de achterkant van ons lichaam ligt omdat we daar de botjes kunnen voelen. Dat zijn echter de uitsteekstels van de wervellichamen, en de kern van de wervel ligt meer naar voren  in het lichaam. Het middelpunt van het lichaam, het gebied onder de navel, ook wel ‘hara’ genoemd of ‘tan tien’ is het gebied waar ook de psoas spier loopt.

psoas

De psoas spier is een buigspier.  Hij loopt vanuit de wervels dwars door het bekken, over het darmbeen naar de bovenkant van het dijbeen. De spier zit vast aan de trochanter minor, dit is een kleine uitstekende knobbel aan de binnenkant van het dijbeen, waarmee hij een functie heeft in het buigen van het been ten opzichte van de romp. Hij heeft een belangrijke functie bij het lopen. Ook zorgt de psoas voor stabiliteit van de ruggegraad,  en fungeert als een  stevige bedding voor de buikorganen.

zendmast in Lopik als kerstboom.De psoas loopt aan weerszijden van de wervelkolom en lijkt daarmee op de draden waarmee de  zendmast in Lopik vastgemaakt is. Met kerst  zijn de  draden versierd met lampjes, waarmee het de grootste kerstboom ter wereld is. De paal wordt rechtop gehouden door draden. De ruggegraat wordt ook op zijn plaats gehouden door diverse spieren die om de ruggegraat heenlopen. De psoas is een belangrijke spier, die samen met de iliacus spier een belangrijke functie heeft in het stabiliseren van de ruggegraat. Deze spieren worden samen ook wel de iliopsoas genoemd.

Bij het lopen wordt de psoas afwisselend verkort en gestrekt. Bij zitten is de psoas verkort.  De psoas is bij een soepel lichaam in rust niet te kort dus niet teveel aangespannen  en ook niet overstrekt.

De psoas reageert buiten ons bewustzijn om.  Diep ingeprogrameerde reacties maken dat de psoas samentrekt. Het is meestal dat de psoas chronisch verkort is doordat de vecht en vlucht reflex zorgt voor een samentrekking van het lichaam, waarbij het lichaam naar de foetushouding neigt. Bij de foetushouding wordt de kwetsbare voorkant beschermt, inclusief het hoofd.  De rugkant biedt de stevigheid en afweer. Deze houding biedt veiligheid.

Als er niet voldoende tijd is om te herstellen van een traumatische gebeurtenis, waarin de vecht/vlucht reflex heeft plaatsgevonden, als er weer snel een nieuwe prikkel op je afkomt waardoor de reflex weer opnieuw zorgt voor een aanspanning van de psoas, kan het zijn dat de psoas chronisch gespannen blijft en niet meer naar zijn gezonde tonus kan terugkeren.

Om het skelet soepel te kunnen bewegen is het belangrijk dat de spieren geen gewicht hoeven te dragen van het skelet, daar is immers het skelet voor bedoeld om ons rechtop te houden, tegen de zwaartekracht in. Maar soms is het zo dat spieren wel gewicht gaan dragen bijvoorbeeld bij overcompenseren na een blessure of als chronisch patroon om met angstige situaties in het leven om te gaan.

Bij een chronisch verkorte psoas gaat de onderrug hol staan (lordose).  Door een chronisch overstrekte psoas kan een bolling in de bovenrug (kyfose) het gevolg zijn .  Een gespannen psoas  kan ook zorgen voor een scoliose, waarin de wervels naar de zijkant worden getrokken omdat er teveel  aan één kant van de ruggegraat wordt getrokken. De tonus van de psoas is links dan niet hetzelfde als rechts.

Belangrijk is dat de verkorte psoas  kan ontspannen. Omdat bij het trainen van spieren de nadruk meestal ligt op de spieren die aan de buitenkant liggen zoals de rugspieren en de buikspieren kan het zijn dat de psoas spier niet de juiste tonus heeft die optimaal is om soepel te kunnen bewegen. Bij het versterken van spieren is het tevens belangrijk  te zorgen voor  stretching van de spieren en ontspanning.

De psoas is een spier die nauw verbonden is met emoties. Waarbij angst de belangrijkste is.  Weglopen van de angst helpt daarbij niet om de psoas te ontspannen. Het contact maken met de oude angst en het toelaten  is behulpzaam in het verwerken van iets dat traumatisch is geweest. Dan kan de psoas werkelijk ontspannen. Ik heb het hier dus niet over een gepaste angst van het moment, want dan is de vecht/vlucht reactie juist effectief. Maar meestal is de angst die we voelen gebaseerd op iets ouds, wat al is geweest.

De psoas kan ook letterlijk aangeraakt worden in een Rebalancing sessie. Door aanraking wordt je de spier bewust . Hij kan  gerekt worden door verschillende houdingen en bewegingen. Als de psoas is aangeraakt heeft dat een diepgaand effect  op je hele lichaam.

Er zijn ook oefeningen om de psoas te versterken. Die zijn vooral nuttig als je een overstrekte psoas hebt.

Oefening om de psoas te ontspannen. Maak contact met je buik terwijl je ontspannen ligt op je rug eventueel met je benen opgetrokken.  Je laat je onderrug steeds meer ontspannen en dieper in de grond zakken. Maak verbinding met de sfeer in je buik. Voel alle details. Ga na wat jou helpt om meer in vertrouwen te komen. Dat kan een bepaald beeld zijn wat je aanspreekt,  of je lichaam voor te stellen dat het volledig ontspannen en vrij is.