Als kind had ik een zwakke rug. Dat was mij in ieder geval verteld. En ik geloofde het en ik was heel voorzichtig. Mijn rug was stijf en gespannen en dat alleen was al de reden dat mijn rug zwak was. Een vicieuse circel dus. Als student ben ik yoga gaan doen, en daarna Rebalancing,  en ik merkte dat mijn rug soepeler werd en ik kreeg meer zelfvertrouwen en merkte ook dat mijn rug sterker werd.

Op dit moment til ik regelmatig zware dingen en/of mensen, en mijn rug wordt elke keer sterker én soepeler.  De invloed van wat anderen (vooral autoriteiten) je vertellen is enorm. Zeker als je het gelooft wat ze zeggen. Zjin het beperkende uitspraken dan pas je je daaraan aan en je luistert niet meer naar je eigen stem en je eigen lichaam.

Hoe zou het zijn om te geloven in de kracht en wijsheid van je lichaam? Door te luisteren wat je lichaam je te vertellen heeft neem je het serieus. Geef jezelf dat wat je lichaam nodig heeft. Soms is dat rust omdat het moe is. En soms is het juist activiteit of oefening en beweging. Luisteren naar je lichaam is een kunst die jij jezelf eigen kan maken.

Een aantal jaren geleden kwam ik deze oefening tegen in een yogaboekje en ik schreef er toen ook een blog over. Sommige oefeningen zijn zó fijn om te doen, dat je ze regelmatig wilt blijven doen.

Maar… soms vergeet je ze ook weer… en dat is dan toch wel zonde.

Nog even iets over gezonde gewoontes: doe een oefening 21 dagen elke dag, en het zit in je systeem. Maar let op: hetzelfde geldt voor ongezonde gewoontes. Gun jezelf dat af en toe maar doe dat niet te lang achter elkaar, want voor je het weet haal je jezelf alweer naar beneden met een ongezonde gewoonte.

Dus daarom een opfrisser. Over de wervelwave. Hoe ging het ook weer eens?

Kom op het puntje van je stoel zitten. Op een inademing trek je je schouders naar achteren zodat je borst naar voren komt en maak je de rug helemaal hol.  Op de uitademing breng je de schouders naar voren en rek je de rugkant door hem bol te maken.  Ook je hoofd en nek kunnen meedoen in deze beweging.  Dus inademend maak je een holle rug en breng je je hoofd naar achter en uitademend breng je eerst je hoofd naar voren en vervolgens je hele ruggegraat naar een bolle positie. Laat je ruggegraat afrollen bij de beweging als een slang. Zorg ervoor dat je niet verder gaat dan goed voor je is. Maak de beweging langzaam en ontspannen. Je kunt het een aantal ademhalingen achter elkaar doen.

En nu hoor ik graag van je hoe het bevalt om deze oefening te doen. Wil je het vertellen? Schrijf het hieronder in het commentaarveld. Dat is leuk voor mij maar zeker voor anderen, die dit blog lezen. We kunnen elkaar helpen en inspireren.

En wil jij je lichaam een momentje pauze geven en nog meer fijne oefeningen doen? Door middel van beweging en aanraking  kom je in contact met diepere lagen van jezelf. Gun jij jezelf deze ruimte? Kom dan naar de gratis Ruggesteun training. Meld je vandaag nog aan!