Ik word wakker. Voel me vol. Gister bezoek gehad. Het was heel gezellig. Maar ik heb wel teveel gegeten. Er was een dwangmatigheid in me om mijn zelfgemaakte apple crumble toetje die mijn dochter maar half opkreeg ook op te eten. En het stukje wat mijn man niet opkreeg óók nog.  Ik kon die lekkere apple crumble niet zomaar weggooien.  Er zaten zoveel gezonde ingrediënten in. En het kwam niet in me op om het te bewaren. Ik had het al opgegeten voordat ik er erg in had. Bij dwangmatig handelen is er geen tijd om na te denken.

eten en emoties

Ervaar jij wel eens urgentie in je eetgedrag? Je eet met haast, je eet wat er toevallig in handbereik is of je eetgedrag is anders dan je had voorgenomen.  Er zit een onbewust deel van jezelf aan het stuur. Een deel dat voortgekomen is uit een trigger die paniek heeft aangeraakt. De eerste stap is je urgentie op te merken. 2e stap is het gevoel wat eronder zit toe te laten.

Observeren van jezelf zonder iets te veranderen.  Observeren van jezelf kan lastig zijn omdat je graag jezelf  wilt verbeteren of veranderen. De kracht van observatie zit erin om dat in eerste instantie niet te doen. Nodig jezelf in alle aspecten uit  ook al vind je het niet mooi of ben je er niet trots op. Als een deel van jezelf er niet mag zijn duw je het weg in je onderbewuste. Het lijkt er dan niet meer te zijn, maar het gaat ondergronds doorwerken en dan heb je er minder vat op.

Observeer eens gedurende een week wat je eet. Eet je wat je toevallig op je weg tegenkomt? Wanneer heb je wel en wanneer niet controle over je manier van eten? Misschien ben je heel tevreden over wat je eet en hoe je eet. Maar mogelijk ontdek je een dwangmatigheid.

Vertraging om te voelen.  Om te voelen wat er leeft in je, is vertraging nodig. Vraag jezelf eens af: Wat zit er onder deze dwangmatige snelheid? Welke gedachten, gevoelens en overtuigingen?

Denk je wel eens erover na hoe je het wil?  Vantevoren erover nadenken wat je gaat eten en hoe je het gaat aanpakken zorgt ervoor dat je een patroon kan veranderen.  Je kunt je bijvoorbeeld voornemen een week geen koffie of suiker of  iets dergelijks te eten.  Bevalt het goed, dan ga je ermee door.  Patronen kunnen van jongs af aan al in je eetgedrag zitten. Een bewuste keuze is nodig om er iets aan te veranderen.

Maak jij de keus wat jij eet? Of doet jouw omgeving dat? Maak jij een keus dan is dat gemakkelijk in de supermarkt: een aantal schappen kun je gewoon links laten liggen.

Voordelen van een tijdje jezelf ontzien van bepaalde voedingsmiddelen maakt je bewust van onderliggende patronen. Die komen dan vanzelf bovendrijven.

Oefenen van discipline. Dit is nodig als zelfstandig ondernemer om succesvol te zijn. Een plan maken en je daaraan houden. Dat doe je met betrekking tot je werk. Doe je het ook met je eetpatroon? Je spreekt bijvoorbeeld met jezelf af om 12.30u je lunch te nemen en niet eerder. Dat je niets tussendoor gaat eten en een halve liter water drinkt tot die tijd. Wanneer lukt dit je en wanneer niet? En wat doe je als het niet lukt?

Bepaalde momenten kunnen lastig zijn. De momenten dat je getriggerd bent, als oude gevoelens worden aangeraakt. Je wilt deze gevoelens niet voelen en stopt ze liever weg. Daarmee kan dwangmatig eten gepaard gaan.

Dingen gaan niet zoals je wilde, je bent de controle even kwijt. Het zijn momenten waar je door elkaar geschud wordt, de controle verliest, jezelf dingen ziet doen die je niet gepland had,  emoties hebt die in de weg zitten. Je voelt je misschien zenuwachtig, angstig,  of is het paniek… Wat heb je op zo’n moment werkelijk nodig?

Eten voor de gezelligheid.  Je zit aan tafel met je gezin of vrienden Er gebeurt veel tegelijk. Het kan zijn dat er spanningen aan tafel ontstaan. Misverstanden zijn er snel waar mensen bij elkaar zitten. Hoe zie je dit terug in je eetpatroon? Soms heb je er de buik van vol!

Wat kun je doen

Ontspan. Adem. Voel je lijf. Neem geregeld tijd voor jezelf om te voelen hoe het met je is. Wat ben je bewust van je lijf? Maak eens een diepe zucht. Sta jezelf toe te trillen. Wees al de sensaties in je lijf gewaar en geef het de ruimte. Is er spanning? Zijn er gedachten die door je hoofd gaan? Observeer het. Je kunt het opschrijven zodat het uit je hoofd gaat, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Welk gevoel zit onder de gedachten?

Voordat je begint te eten neem een moment stilte, of lees mooie woorden. Bijvoorbeeld deze:
Elke hap die ik neem wordt met liefde opgenomen door mijn vibrerend elektromagnetisch energieveld, oftewel mijn lichaam, en het verandert in gouden lichtenergie. Dat manifesteert zich in een soepel, sterk gezond lichaam. Ik dank deze brandstof die me helpt een fantastische Godin te zijn. Ik kauw en eet elke hap met plezier en LANGZAAM. Ik eet met liefde en dankbaarheid.

En nu ben ik benieuwd of jij iets wilt voornemen of veranderen aan je eetpatroon of ben je helemaal tevreden? Ik vind het zeer inspirerend en leerzaam als je het hieronder wilt delen, voor mezelf en voor anderen die dit lezen.

Aankondiging: laatste kans. Dit jaar 2016 is het laatste jaar dat ik vergoed word door de zorgverzekeraar. Hier kun je gebruik van maken door dit jaar nog een individuele sessie Rebalancing af te spreken. Je kunt hier vinden of jouw verzekering de sessies vergoedt onder natuurgeneeskundig consult. http://cms.vnt-nederland.nl//wp-content/uploads/2016/03/VNT-overzicht-zorgverzekeraars-2016.pdf Kom je voor de eerste keer? Dan krijg je 50% korting op een sessie!

En op 22 november is de laatste Gratis Ruggesteun Trainingsdag van dit jaar! Ben je er ook bij? Meld je snel aan, want vol=vol. Stuur het gerust door als je anderen weet die hier interesse in hebben. https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding/