Geïnspireerd door de term ‘radical self-care’, na een berichtje van Yoram Mosenzon (trainer in Geweldloze Communicatie). Het woord bleef in mijn hoofd hangen. Hoe goed zorg jij voor jezelf? Op welke momenten is het een zware opgave? Wanneer laat je jezelf in de steek?

Het zijn vragen die heel interessant zijn jezelf te stellen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf luidt het gezegde. Maar hoe doe je dat, goed voor jezelf zorgen?

Soms zijn er verschillende stemmen in je die stuk voor stuk iets anders willen. De ene stem wil rust, de ander wil juist nog dat laatste stukje werk afmaken. Eén stem wil graag even alleen zijn, de andere stem in je zegt dat je geen goede moeder bent als je nu geen aandacht aan je kind schenkt. En aan elke stem zit een bepaald gevoel gekoppeld. De oordelende gedachte dat je geen goede moeder zou zijn, bezorgt je een schuldgevoel.

Zorg je goed voor jezelf, dan betekent het dat je als gevolg hiervan ook goed voor anderen zorgt. Voor jezelf zorgen is niet gelijk aan egoïsme. Daar is nog wel eens verwarring over. Het volgende voorbeeld laat dat duidelijk zien. Ik hoorde het van Marshall Rosenberg, grondlegger van Geweldloze Communicatie. Het verhaal heb ik wat ingekort en schrijf ik in mijn eigen woorden zoals ik het me herinner . Het gaat alsvolgt.

Een zwangere vrouw belt midden in de nacht aan bij Marshall, duidelijk wanhopig. Wat is er gebeurt? vraagt Marshall. Ze vertelt dat haar man, die altijd zo lief en aardig is, nu in woede uitbarstte en haar beveelde direct het huis te verlaten. En dat als reactie op iets heel kleins dat ze van hem vroeg. Ze snapt er echt helemaal niets van. Ze was zó geschrokken dat ze direct de straat opgerend is en haar moeder belde, die het advies gaf naar Marshall te gaan, die er wel raad mee zou weten.

Marshall vertelt dit verhaal om duidelijk te maken dat iemand, in dit geval de man, altijd aardig en vriendelijk is geweest en daarmee waarschijnlijk steeds meer of minder over zijn grens is gegaan. Op een bepaald moment komt de frustratie in de vorm van woede eruit. Doordat de vrouw iets kleins vroeg, was dat de druppel die de emmer deed overlopen en barstte de man los. De opgekropte emoties kon hij niet meer binnen houden.

Dit kan er dus gebeuren als je NIET goed voor jezelf zorgt.
Wat betekent goed voor jezelf zorgen dan WEL?

– luisteren naar jezelf en naar je behoeften
– luisteren naar de verschillende stemmen in jezelf en ruimte maken voor de ogenschijnlijk tegenstrijdige behoeften in jezelf zodat je een evenwichtige, gebalanceerde oplossing kan vinden
– hulp vragen ook al denk je het allemaal alleen te kunnen
– je intuïtie volgen en je gevoel vertrouwen
– doen waar je hart naar uitgaat
– nagaan wat werkelijk belangrijk voor je is en daar vervolgens ruimte en tijd voor maken
– leven in het hier-en-nu. Wat klopt er NU voor je?
– vertragen, als het allemaal teveel wordt
– jezelf energetizeren als je tot stilstand bent gekomen door dans, beweging of eens lekker gek te doen!
– niet te hoge eisen stellen aan jezelf (en aan anderen)

Besef dat goed voor jezelf zorgen juist bijdraagt aan anderen en de wereld. Je neemt ermee verantwoordelijkheid. Niemand anders dan jijzelf kan beter weten wat goed voor je is!

En nu ben ik heel benieuwd wat het voor jou betekent als je extreem goed voor jezelf zorgt. Waar denk je dan aan? Ik hoor het heel graag in het commentaarveld hieronder. Je helpt jezelf ermee te erkennen wat goed voor je is en je inspireert ook anderen ermee!

Kan ik je helpen erachter te komen wat extreem goed voor jezelf zorgen voor jou betekent? Kom dan naar de Gratis Ruggesteun Training a.s. dinsdag in Nieuwegein. Meld je dan snel aan ik kijk ernaar uit je te begroeten: https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding