Wat is de overeenkomst tussen een gummybear en je lichaam? Waarschijnlijk wil je liever niet vergeleken worden met zo’n plakkerig snoepje. Maar er is wellicht meer overeenkomst dan je denkt. Als je aan de gummybear trekt, dan rekt het uit, mits het gummybeartje niet oud en uitgedroogd is. Laat je hem dan weer los, dan krijgt hij langzaam maar zeker zijn oorspronkelijke lengte weer terug.

Het fascia, ook wel bindweefsel genoemd, verbindt al onze organen en weefsels met elkaar. Het zijn collageen vezels met een sterk waterbindende eigenschap die als een fijnmazig net alle afzonderlijke delen bij elkaar houden in ons lichaam. Het fungeert als lijm en het heeft bijzondere eigenschappen. Daar is de laatste tijd veel over ontdekt. En ik heb onlangs in een masterclass nieuwe technieken geleerd om het fascia te masseren en te strekken. Technieken die heel specifiek voor pijnvermindering zorgen. En ik raak steeds meer gefascineerd door dit fascia. Dat door zijn elasticiteit en rekbaarheid zowel soepel en zacht maar ook hard en stug kan worden. Net als die gummybear dus.

Met nieuwe technieken heeft men het levende fascia kunnen filmen. Je ziet hierdoor dat de draden gevuld zijn met vloeistof en in constante beweging zijn. De draden, die zeer elastisch zijn, kunnen ook weer verkorten en aan elkaar gaan klitten en een kluwen vormen. Dit gebeurt als het fascia niet wordt aangesproken. Het verliest zijn elasticiteit en raakt verhard. Op deze manier beschermt het de spier, door stevigheid te bieden.

Pijn in je lichaam, iedereen heeft er wel mee te maken. Situaties die je liever wilt vermijden, ontmoetingen die spannend zijn of oordelende gedachten over jezelf: het kan ervoor zorgen dat je verkrampt. Je wilt die verkramping liever niet bewust voelen en het komt in je onderbewuste terecht . Je beweegt dat verkrampte deel zo weinig mogelijk zodat je niet aan de pijn wordt herinnerd. Dan lijkt het inderdaad weg, maar in feite is het slechts verstopt.

Beweging heeft een directe invloed op het fascia. Het fascia zit als een soort ‘lijm’ rondom en door alle organen en weefsels van ons lichaam heen. Het fascia past zich continu aan elke beweging die we maken aan. Daarmee train je het fascia. Het blijft daardoor soepel en vloeibaar.

Als het fascia niet beweegt, krijg je na verloop van tijd last van de beperking die ontstaat. Een verkramping die het doel heeft bepaalde gebieden te vermijden, zorgt ervoor dat andere plekken overbelast raken. Dat zijn de gebieden die je in eerste instantie gaat voelen. De plek waar je pijn krijgt is lang niet altijd de plek waar de oorzaak van die pijn ligt. De plekken die verhard zijn doordat er een beschermende bindweefsellaag omheen is gekomen ben je je doorgaans niet bewust.

Het goede nieuws is dat het fascia even zo gemakkelijk ook weer zachter en vloeibaarder kan worden. Dit gebeurt door het aan te raken, te bewegen en te stretchen. De laatste jaren is veel onderzoek gedaan over het fascia en er zijn nieuwe dingen ontdekt. Het fascia blijkt als één groot systeem te werken. Het vormt een netwerk dat ons hele lichaam bij elkaar houdt. Geen enkel deel in ons lichaam staat los van een ander deel. En het fascia zit niet alleen om alle spieren en organen bloedvaten en zeunuwen heen, het is er helemaal in doordrongen.

Het fascia blijkt zelfs sneller informatie door te geven aan de hersenen dan zenuwimpulsen. Onderzoekers geloven dat ons bewustzijn in feite ons fascia is! Het is zeer voor de hand liggend dat ons fascia een grote rol speelt in het electro-magnetische energieveld dat we in feite zijn. Het zorgt ervoor dat we net zo elastisch zijn als de gummybear.

Dus heb je last van pijnlijke spanningsplekken in je lichaam dan kan een massage van het fascia jouw oplossing zijn!

Aanraken, stretchen en bewegen van het fascia maakt het weer vloeibaar en je ervaart je lichaam weer beweeglijk en soepel. Bewegingen die eerst pijnlijk en moeizaam waren kun je nu weer gemakkelijk maken. Door deze fysieke verandering merk je ook de invloed die het op je gedachten- en emotionele patronen heeft. Het opent je bewustzijn voor wat er in je speelt en met dit proces wil ik je heel graag helpen!

En nu ben ik benieuwd of jij graag zo’n massage van het fascia zou willen ontvangen en waarom.

Schrijf het hieronder in het commentaarveld. Dan maak je kans om een massage van het fascia kado te krijgen! En natuurlijk kun je ook komen naar de Gratis Ruggesteun Training. Door middel van beweging, strekken en aanraken wordt je lichaam weer soepel en vloeibaar.

En vind je het leuk een film te zien van het fascia klik dan hier:
https://www.youtube.com/watch?v=uzy8-wQzQMY