“Waar kan ik de pot met goud vinden?” Vroeg de leerling aan God. “U zei dat u het op een heilige plaats hebt verstopt maar ik heb alle heilige plaatsen bekeken en ik kon nergens de pot met goud vinden.” God antwoordde: “Beste leerling, je hebt overal gekeken behalve in jezelf. Daar is de pot met goud te vinden.”

Het is Pasen, het feest van geloof, hoop en liefde. Het is hoopvol te weten dat de pot met goud in je zit. Het is nodig om met liefdevolle aandacht terug te keren naar jezelf. Zoek wat je mist in jezelf.  In jezelf vind je de waarde, het goud, niet buiten je. Zolang je blijft zoeken buiten jezelf zul je vroeg of laat teleurgesteld worden.

Ik bekijk de video die opgenomen is tijdens een retreat met mijn Rebalancing leraar Anubuddha waar hij ons onderwijst in ARUN Concious Touch. Het zijn meditatieve aanrakingen die je dichter bij jezelf brengen. Hij geeft druk op het heiligbeen en draait vervolgens met beide handen aan het heiligbeen. “Dit is de kluisdeur”, denk ik bij mezelf, “de ingang naar de pot met goud”.

Hoe komt het toch dat we zo gericht zijn op de buitenwereld en vaak onszelf vergeten?

Er is een neiging, een geconditioneerde drang om dat wat we in ons leven missen, om dat te zoeken en we hopen het ergens in de buitenwereld te vinden. Het is de kinderlijke reactie, je voelt je afhankelijk van de buitenwereld. Je wilt verzorgd worden, bedient worden, en het liefst alles op een presenteerblaadje krijgen. Als dat niet gebeurt dan wordt je boos, teleurgesteld, verdrietig of je drukt die gevoelens weg en raakt gespannen.

Dit zijn overlevingspatronen die je gedurende je leven ontwikkeld hebt. Waar de één meer neiging heeft om boos te worden, wordt de ander juist eerder verdrietig. Ieder heeft zo haar eigen strategie.

Het zijn strategieën om de gaten in onszelf niet te hoeven voelen. Gaten die gecreëerd zijn in onze kindertijd toen we niet kregen wat we nodig hadden. Vervolgens vullen we die gaten met dingen uit de buitenwereld bijvoorbeeld eten, drinken, (over)werken, seks. Ze kunnen je een tijdje verdoven om de rauwe pijn van het ‘gat’ niet te voelen.

Doelbewust naar het ‘gat’ gaan, het tekort, de leegte, de pijn: het maakt dat je het gaat voelen. Je hoeft er niet langer van weg. Vul jezelf met eigenwaarde, eigenliefde, eigenwijsheid en je komt los van de buitenwereld, in ieder geval minder afhankelijk ervan.

Dit is het pad dat ik aan het bewandelen ben elke keer weer opnieuw terug naar mezelf, voelen wat er mist, het gat in gaan en denk nu niet dat het me lukt. Meestal lukt het me niet, maar ik zie steeds helderder welke mechanismen ik inzet om mezelf te verdoven. Daar begint het mee, om het te erkennen dat er gaten gevuld moeten worden.

Je denkt dat het nooit meer over gaat als je oog in oog staat met het gat maar het geheim is dat het  in werkelijkheid slechts enkele minuten duurt. Het voelt als doodgaan, maar het is het ego-patroon dat doodgaat en dan .. ja je raadt het al ..  daar komt het goud tevoorschijn.  Het grote geheim van het mens-zijn.

Welkom in je lichaam!

En nu ben ik benieuwd .. wat is jouw manier om bij jouw goud te komen? Vertel het hieronder in het commentaarveld

 

2 april  ‘de kracht van adem’ – 20.00-21.00u (online)
Ontdek in deze sessie hoe jouw ademhaling kan bijdragen om bij jezelf te komen