Afgelopen weken heb ik mijn lichaam ontzien van eten door middel van een vastenkuur om te ontgiften en mijn darmen even rust te gunnen. Ik had niet veel vet en door het vasten ging er nog een paar kilo vanaf. Op een ochtend keek ik in de spiegel en ervoer mezelf dunner dan ooit. Ben ik niet te dun aan worden? Kan ik nog van mijn lichaam houden nu het zo dun is?

Ken je dat, dat je oordelen hebt over je eigen lichaam? Misschien vind jij jezelf juist te dik, te groot of is er iets dat je lelijk vindt aan je gezicht? Of veroordeel jij je lichaam als het door je rugpijn niet doet wat je zou willen dat het zou kunnen? Oordelen over je lichaam maken dat je niet van je lichaam houdt.

Ik gunde mezelf een rebalancingsessie bij een collega. Door mijn lichaam helemaal in te nemen en erin te ontspannen voelde ik me heel sterk en stevig na afloop.  Mijn lichaam was nog even mager, maar mijn beleving was heel anders. Alle oordelen waren weggevallen.

Je bent je lichaam. Je bent natuurlijk meer dan je lichaam, maar om te beginnen is het goed om te zeggen dat je je lichaam bent. Je lichaam is je huis, je voertuig en je blauwdruk, hier zul je het mee moeten doen. Het doet automatisch en zonder dat je erbij hoeft na te denken alles voor je. Het verteert het voedsel voor je en weet precies het goede eruit te halen en de rest weer af te scheiden. Het ademt voor je en weet precies wat te doen met de zuurstof die binnenkomt. Het zorgt ervoor dat je bloed door je aderen stroomt. Je spieren weten exact wat op welk moment te doen. Je lichaam is een groot wonder.

Niet van je lichaam houden betekent dat je jezelf tegenwerkt. Niet van je lichaam houden is weggooien van waardevolle energie die je ter beschikking hebt. Misschien heb je er nog niet bij stil gestaan of je wel of niet van je lichaam houdt en is het allemaal zo vanzelfsprekend geworden. Je lichaam heeft echter liefdevolle aandacht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Het kan zijn dat je je niet geliefd voelde in het verleden. En dat je een overtuiging hebt aangenomen dat je lichaam het niet waard is of dat jij het niet waard bent om liefdevolle aandacht te krijgen. Als je lichaam zich niet gewaardeerd voelt zal het niet zo gemotiveerd zijn om te doen wat je wilt.

Doet je lichaam pijn, dan eist dit alle aandacht van je op. Je kan op zo’n moment vergeten wat je lichaam allemaal voor je doet. Je raakt de dankbaarheid voor je lichaam kwijt. Op het moment dat je aandacht gaat naar dat wat je lichaam wel kan en wel voor je doet verleg je de aandacht. Natuurlijk heeft pijn ook aandacht nodig. Maar je dient jezelf niet als je daar alleen mee bezig bent. Plaats jezelf en je pijn in een groter kader. Op het moment dat je het nut ervan inziet of het kan plaatsen in een groter geheel, er de zin van inziet dan vind er een omkering plaats . Een probleem kun je niet oplossen op het nivo waar het ontstaat. Je hebt nodig jezelf groter te maken of vanuit een groter kader te kijken Door te bedenken dat elke ervaring waardevol is en wat je doormaakt niet voor niets is. Het zijn je evaluaties en je gedachten die maken of je ervaring wel of niet zinvol  wordt ervaren. Dat grotere kader kun je ontdekken op het moment dat je accepteert waar je op dit moment zit.

hou van je lichaamVoor je lichaam is het van essentieel belang dat je het liefde en aandacht geeft die het nodig heeft. Door pijnsignalen uit te zenden roept je lichaam om aandacht. Geef je lichaam wat het nodig heeft. Rust als je moe bent, beweeg om je lichaam lekker soepel te houden. Verdiep je erin wat goede voeding is en geef jezelf het beste (verse) voedsel wat er te krijgen is. Verse salades en fruit, superfoods en superherbs.

Kom eens helemaal met je bewustzijn waar je lichaam nu is. Onze gedachten kunnen overal en nergens zijn en onze geest raakt versnippert. Breng jezelf weer terug naar je lichaam. Maak contact met je lichaam. Je lichaam is je tempel. Eer het. Geef het het beste wat maar mogelijk is. Geef het al je liefde. Als het lastig is met je afkeuring te stoppen, ga dan niet ook dat weer afkeuren. Begin ergens met goedkeuren, maakt niet uit waar. Zeg ‘ja’ tegen het feit dat je jezelf afkeurt en kom in de sfeer van ‘ja’ zeggen waarbij je meer en meer gaat accepteren hoe het nu is. Je lichaam is het waard.

Liefdevolle aandacht en aanraking helpt je om te kijken wat onder je oordelen zit. Je oordeelt niet voor niets. Kun je zien wat de onderliggende reden is dan kan je milder worden naar jezelf. Door van denken naar voelen te gaan kan je merken dat er een kwaadheid onder zit, die je weggestopt hebt. Als dit de ruimte krijgt, kan je liefde ook weer stromen.

Wat betekent  houden van je lichaam voor jou? Schrijf het hieronder in het commentaarveld.

Wil jij je lichaam alle liefde en aandacht geven die het nodig heeft? Kom dan naar de Gratis Ruggesteun trainingsdag. Meld je vandaag nog aan!