Rugpijn kan veroorzaakt worden door osteoporose. Osteoporose oftewel botontkalking, kan ervoor zorgen dat de wervels inzakken omdat het bot niet meer zo stevig is. In het ergste geval breken de botten. Dat is meestal bij de wervelkolom in de lage rug omdat daar de meeste druk op komt of bij de heup of pols als gevolg van een val. Je merkt pas dat je osteoporose hebt als de botdichtheid wordt gemeten na een botbreuk. Het proces gaat zo langzaam, dat je het zelf niet merkt. In onderstaand figuur zie je het effect wat osteoporose kan hebben op de stand van de wervelkolom. Doordat zenuwen knel kunnen komen te zitten, kan het chronisch rugpijn tot gevolg hebben.

verandering van de wervelkolom tgv osteoporose verandering van de wervelkolom t.g.v. osteoporose

Osteoporose is een aandoening die ontstaat doordat er meer botafbraak is dan botaanmaak. Het gezonde bot maakt constant nieuw weefsel aan en breekt oud weefsel af. Dat is natuurlijk het sterkst in de jeugd als er nog lengtegroei is. Worden we volwassen dan is er niet meer zoveel groei. Het bot groeit dan voornamelijk nog in de breedte en niet meer zozeer in de lengte.

Osteoporose kan verschillende oorzaken hebben. Het belangrijkste is het gebrek aan calcium en fosfor, die ervoor zorgen dat het bot hard en sterk wordt. Als er te weinig calcium in het bloed zit, dan kunnen andere organen, bijvoorbeeld het hart, het calcium uit de botten onttrekken omdat het hart meer urgentie vraagt dan het skelet. Dit is een wijze actie van het lichaam, een overlevingsreactie,  op een tekort in het lichaam. Het is van belang het tekort aan te vullen middels voeding of voedingssupplementen.

Een andere oorzaak blijkt het hormoon oestrogeen te zijn. Oestrogeen zorgt voor botaanmaak. Omdat er bij vrouwen na de menopauze,  dat is gemiddeld rond de 51 jaar, minder oestrogeen aangemaakt wordt, neemt de botdichtheid vanaf dat moment af. Je ziet al een langzame algehele daling van de botdichtheid bij vrouwen vanaf hun 30e. Je zou kunnen zeggen dat het bot dan op z’n sterkst is. Vanaf dan neemt de botdichtheid langzaam af. Maar na de menopauze daalt het extra sterk omdat het hormoon oestrogeen niet meer voor bot aanmaak zorgt.

Osteoporose kan ook voorkomen bij jongere vrouwen waarbij operatief de eierstokken zijn weggehaald. Ook hier speelt  de afwezigheid van het hormoon oestrogeen een rol. Maar er zijn ook nog andere factoren die osteoporose veroorzaken zoals bepaalde medicijnen of teveel aan schildklierhormoon. Ook het gebruik van alcohol en nicotine blijkt een rol te spelen.

Wat kun je eraan doen?

Voorkomen is in dit geval beter dan genezen omdat met een botbreuk je lange tijd bezig bent te herstellen. Maar herstellen is zeker mogelijk. Het bot kan wel degelijk weer aansterken. Hiervoor is belangrijk ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende calcium en vitamine D tot zich kan nemen. Calcium zit in o.a. zuivel, broccoli, dadels.

broccoli broccoli

Vitamine D kun je uit het voedsel, of uit voedselsupplementen halen en wordt ook aangemaakt onder invloed van zonlicht in de huid. De zon hoeft er overigens niet voor te schijnen want het gaat om het UV-licht. Botweefsel wordt sterker als het belast wordt. Het is gebleken dat bij astronauten die langere tijd zonder zwaartekracht doorbrachten,  hun botdichtheid afnam. Dat zie je ook gebeuren bij mensen die, om welke reden dan ook, bedlegerig zijn.

2 mensen rennen buiten

Dus de combinatie van het bot laten ‘werken’ in de buitenlucht  dat kan wandelen of hardlopen zijn, met voldoende inname van calcium en vitamine D kan ervoor zorgen dat de verminderde aanmaak van bot ten gevolge van afname van oestrogeen na de menopauze bij vrouwen het bot genoeg sterk kan maken. Ook het stoppen met het nuttigen van alcohol en roken kan een belangrijke beslissing zijn op weg naar een gezonde en sterke rug.

naam