De meeste ziektes worden veroorzaakt door verstopping. Het is belangrijk om je huis zo nu en dan een grote schoonmaakbeurt te geven. Ook een dagelijkse opruimbeurt zorgt ervoor dat het leefbaar blijft in huis. Je lichaam is je huis en daar geldt dit net zo. Door middel van een ontgiftigingskuur kun je het lichaam een grote schoonmaakbeurt geven van binnen.

schoonmaakmiddelen

Naast fysieke verstopping kan er ook sprake zijn van mentale verstopping. Gedachten kunnen gevangen zijn in een bepaalde aanname of overtuiging. Zo kun je bijvoorbeeld ervan overtuigd zijn dat jouw ongeluk of lijden de schuld is van een ander.  De schuld bij iets of iemand anders leggen geeft je een beetje macht. Je kan het ‘valse macht’ noemen. ‘Vals’ omdat het niet echt machtig is maar eerder destructief. Blijf je hangen in destructieve gedachten dan heeft dat invloed op je gevoel en op je lichaam.

Je kunt je gedachten bevrijden door ze op een rijtje te zetten en door ze te uiten. Het kan helpen je gedachten op te schrijven of te vertellen aan iemand die er open en zonder oordeel empathisch naar kan luisteren.  Achter vastgelopen gedachten zit een bepaald gevoel en behoefte verborgen. Als je daarmee in contact komt zullen je gedachten rustiger worden en niet meer zo giftig zijn.

Je aannames en gedachten hebben invloed op je gevoelens. Maak je iets fijns mee dan heb je blije gevoelens, maak je iets naars mee dan komen er gevoelens van boosheid wrok of verdriet. Dat is heel normaal. Maar keur je het af en stop je de gevoelens weg dan geeft dat verstopping. Gevoelens zijn als een rivier. Ze komen en gaan als je het laat stromen. Met het stromen van je gevoelens bedoel ik het toelaten ervan zonder het af te reageren op iets of iemand anders. Gevoelens zeggen niets over de werkelijkheid. Ze zeggen iets over hoe jij de werkeljkheid ervaart.

Verstopte gevoelens zorgen ervoor dat je lichaam verkrampt. Het kost moeite om gevoelens tegen te houden, maar als er niet de mogelijkheid is geweest om het te uiten dan houden we het liever binnen. Gevoel is als water en het water tegenhouden door bijvoorbeeld een dam te bouwen kost energie. De verkramping van je spieren werkt als een dam. Het veroorzaakt stijfheid en minder bewegingsvrijheid. Pijn in het lichaam maakt je daarvan bewust. Door contact met je lichaam te maken wordt je niet alleen de verkramping bewust maar ook de oorzaak ervan: niet toegeëigende gevoelens. Door ze toe te laten kan je ook de verkramping loslaten.

In het voorbeeld van het iemand de schuld geven is de eerste stap  om bewust te worden dat je dat doet zonder veroordeling of afkeuring. Een liefdevolle uitnodiging zowel van het gevoel als de gedachten maakt dat dit deel tevoorschijn komt. Als het gevoel wat erbij hoort alle ruimte krijgt kun je vervolgens jezelf afvragen wat je nodig hebt. Dan kom je in contact met de onderliggende behoefte die niet gevoed is. Daar zit je pijn. Als je de pijn volledig toelaat dan kan hij transformeren.  Je gedachten worden rustig,  het gevoel ebt weg en je lichaam ontspant.

Je kan verstopping in je lichaam oplossen op fysiek vlak, op emotioneel vlak en op mentaal nivo. Het zal allemaal werken en zijn invloed hebben op elkaar. En het zal dus ook invloed hebben op je rug.  Door je energie terug te houden verkrampt je lichaam. Laat je de energie  stromen dan krijgt  je rug zijn souplesse terug.

Graag hoor ik van je hoe het is dit te lezen of het herkenbaar is. Schrijf het in het commentaarveld hieronder, dan krijg je van mij een mooi kado: een pdf met een stappenplan wat te doen na een vervelend voorval met iemand om je te helpen je gevoel te uiten en in contact met je behoeften te brengen.

LIEVE groet en LOVE your body,

naam