Je lichaam kun je beschouwen als een vaartuig. Het vervoert onder andere je gedachten en gevoelens. Soms ben je zo volgeladen met gedachten en gevoelens dat je vergeet dat er een vaartuig is die dat alles draagt. Heb je wel eens de gedachte, dat je niet weet welke kant je op moet gaan? Of dat je niet weet wat je moet doen? In mijn hoofd spoken deze gedachten in ieder geval wel eens.

Iedereen heeft wel eens van die momenten dat er veel gedachten in je hoofd rondspoken. Je wilt iets begrijpen, je wilt het vatten. Maar door de hoeveelheid aan gedachten weet je niet meer wat te doen.

Mijn tip is om dan even pas op de plaats te maken en van denken naar voelen  te gaan. Gun jezelf 5 of 10 minuten om te verstillen. Zodat je naar jezelf kan gaan, naar jouw lichaam. Jouw aanwezigheid te ervaren in het hier en nu. Tijd waarin je jezelf uitnodigt te zinken in het gevoel wat er op dit moment is. De sensaties van je lichaam gewaar te zijn. Je armen, benen, romp en hoofd vormen het vaartuig die je gedachten en emoties vervoeren.  Je gedachten, gevoelens en sensaties, krijgen een bedding. En je hoeft er even niets mee behalve het gewaar te zijn.

Oefening :

Richt je aandacht op je rechtervoet.  Voel je voet op de vloer. Als je aandacht daar is kun je mogelijk ook je hartslag voelen in je voet. Dat is er niet meteen. Neem de tijd. Al je aandacht naar je voet. Neem elke sensatie in je voet waar. Voelt het wollig? Of voel je de botjes? Is je voet warm of koud? Door jezelf deze vragen te stellen, of beter gezegd, je voet deze vragen te stellen, verschuift je aandacht uit je denken naar het voelen en het gewaar zijn.

En dan kom je met je aandacht naar je rechterenkel. Daar voelt het weer anders. Stem je af op je rechterenkel. Neem de tijd om er echt contact mee te maken. Laat je innerlijk oog bij je enkel zijn. Voel de botjes van je enkel. Of zijn het stroompjes, prikkelingen? Hoe meer je voelt in detail, hoe meer je daar aanwezig bent. En dan kom je naar je rechterkuit. Ondertussen kan er vanalles langskomen, bijvoorbeeld je linkerkuit of een gedachte of een plekje in je lichaam waar het pijn doet. Breng dan heel vriendelijk je aandacht weer terug naar je rechterkuit.

En dan kom je naar je rechterknie. Wanneer was je voor het laatst met je aandacht bij je rechterknie? Voel je rechterknie van binnenuit. Als je aandacht daar een tijdje is dan wordt je meer gewaar. Meer details. Wat is het wat jij gewaar wordt in je rechterknie?

Dan breng je je aandacht naar je rechterbovenbeen.  Voel het contact met de stoel waar je in zit, het raakvlak van je rechterbovenbeen met de stoel. Je rechterbil.  Neem de tijd. Voel de sensaties.  En neem dan je hele rechterbeen in je aandacht. Kan je zowel je tenen, onderbenen en bovenbenen van je rechterbeen tegelijk voelen?

En ga dan door naar je rechterhand. De buitenkant van je hand. De handpalm. Is je hand koud of warm? Voel je de vingers? De topjes van je vingers? Het kan zijn dat je hand groter wordt naarmate je de aandacht daarop vestigt.  Of komen er weer gedachten langs? Gedachten die jouw aandacht willen weghalen van je hand? Kom heel vriendelijk weer terug.  En breng je aandacht naar je onderarm. Naar je bovenarm. Naar je schouder. Heel rustig. Neem de tijd.

Door op zeer gestruktureerde wijze de aandacht naar je lichaam te brengen creër je een stevigheid, een connectie met de aarde. Zoals je de aandacht naar de rechterkant van je lichaam hebt laten gaan, zo doe je dat ook met de linkerkant van je lichaam. En dan neem je tijd om beide benen en armen tegelijk te voelen. Dit is het vaartuig. In dit vaartuig kun je gewaar zijn van de gedachten en gevoelens die langskomen. Het maakt het gemakkelijker ernaar te kijken. Het hoeft niet weg en het hoeft niet anders te zijn.

En na 5 of 10 minuten, dat kan per keer verschillend zijn, komt er een helderheid van geest. Want met deze oefening krijgt de geest even rust. En in de helderheid van geest komt er een nieuwe ingeving. Een volgende stap dient zich aan. Je weet weer wat je wilt doen.  Door het creëren van ruimte voor jezelf kan de inspiratie tot je treden. Durf in de ruimte van het niet-weten te stappen, en het weten komt tevoorschijn.

En nu ben ik benieuwd welk inzicht jij krijgt als je deze oefening doet. 

En ook wil ik je graag uitnodigen voor de Gratis Ruggesteun Training van komende dinsdag. Een training waarin je ruimte maakt voor jouw lichaam. En vanuit deze ruimte de inspiratie krijgt om je volgende stap te zetten. Welke dit ook is. Laat je verrassen, stap in het onbekende. Klik op deze link om je aan te melden:  https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding/. Ik zou het heel leuk vinden als je er ook bij bent. Meld je snel aan want er zijn maar 10 plekken.