Elk mens heeft, de gehele situatie in overweging genomen, altijd, op elk moment in het verleden, het allerbeste gedaan wat hij of zij kon doen en verdient dus geen afkeuring of verwijt, van wie dan ook, zichzelf inbegrepen. Dit geldt in het bijzonder voor jou!

spreuk HJ

Het kan zijn dat je fouten gemaakt hebt in het verleden. Als je er nu op terugkijkt, had je het misschien anders willen doen. Er zijn veel uitdagingen waar je voor komt te staan. Wat je verdient is inleving en begrip voor wie je bent en wie je bent geworden en wat je tot nu toe gedaan hebt. Vergeef jezelf voor eventuele fouten uit het verleden.

Verschillende stemmetjes vertegenwoordigen een bepaald deel in je. Elk deel heeft zijn wijsheid. Geef de verschillende delen de ruimte en aandacht die het nodig heeft en luister naar de achterliggende boodschap.

Het kan zijn dat er schaamte is over hoe jij je voelt. Gedachten die opkomen zijn: ‘het is mijn eigen schuld’ of ‘ik heb iets fout gedaan’, of je wilt graag een ander de schuld geven. Dat zijn de z.g. ‘jakhalzen’ oftewel de oordelende gedachten. Deze  gedachten zijn een tragische expressie van een onvervulde behoefte. Dat zijn de woorden van Marshall Rosenberg, de grondlegger van Geweldloze Communicatie.

Het is handig om je eigen oordelen te gaan herkennen. Gedachten die beginnen met: ‘ik zou moeten…vul zelf maar in…’   zijn interessant om eens nader te onderzoeken. Je kan jezelf empathie geven.  Het zijn een 5-tal stappen die je helpen om je eigen liefde weer te hervinden.

  1. Accepteer waar je nu bent

Sta even stil, maak een pas op de plaats, en accepteer je situatie. Het kan zijn dat er iets vervelends is gebeurt, dat er iets tegenzit, dat iets niet gaat zoals je het zou willen. Het kan zijn dat je lichaam je  een halt toeroept door middel van een pijnsignaal. Een patroon van je kan zijn dat je doorholt en het  negeert.

2. Observeer je gedachten en schrijf ze op.

Spreek je jezelf toe met sussende of strenge woorden? Het opschrijven kan een manier zijn om je gedachten meer bewust te ervaren. Het is een uitkomst als je dat wat er door je heen gaat niet aan iemand kan of wil vertellen. Er is niet altijd iemand voorhanden die naar jou kan luisteren.  En niet altijd wil je dat wat door je heengaat vertellen  aan iemand anders.  Merk dan eens op: zijn deze gedachten beperkend of helpend?

3. Neem tijd om te voelen hoe het nu is.

Hoe is het om deze gedachten te hebben? Aan elke gedachte zit een bepaald gevoel gekoppeld.  Heb je een oordelende gedachte dan geeft dit een niet-zo-prettig gevoel.

Soms wordt het gevoel totaal over-ruled door alle gedachten die er zijn. Ben dan even stil. Breng je aandacht naar je ademhaling. Adem diep in, en adem rustig weer uit. Er kunnen emoties voelbaar worden. Er zijn altijd sensaties te voelen in je lichaam. Al is het de beweging van je ademhaling in je borstkas. Duik er nog dieper in. Erken je fysieke en emotionele pijn, voel het en uit jezelf. Gun jezelf die ruimte om het tot op de bodem te voelen.

4. Vraag jezelf af wat je verlangen is of je behoefte

Deze stap is zeer belangrijk en dien je niet over te slaan. Het brengt je naar het nivo dat onder het gevoel en de gedachte ligt. De behoefte die wel of niet gevoed is.  Is een behoefte gevoed dan voel je blijheid.  Roept de behoefte om aandacht dan voelt dat als pijn of verdriet. Die dieper liggende behoefte kan tevoorschijn komen als je daarop je aandacht richt. Op dat nivo kom je in een zee van vriendschap met jezelf.

Je kunt zo diverse lagen in jezelf ‘afpellen’. Er kunnen telkens weer nieuwe gedachten opkomen, gepaard met gevoelens die daarbij horen. Bekijk welke behoefte daaraan gekoppeld zit.  Ga ermee door totdat je een opluchting ervaart.

En nu ben ik benieuwd of het doorlopen van dit proces jou helpt. Brengt het je bij eigen-liefde? Schrijf het hieronder in het commentaarveld, en je krijgt van mij 20 minuten empathie kado via skype of telefoon. Of kom naar de gratis empathie training

Als het teveel of te groot is en je hebt meer nodig, dan wil ik je daar graag bij helpen. Door middel van body-empathie, zelfonderzoek en Rebalancing in een individuele sessie in mijn praktijkruimte te Nieuwegein. De eerste sessie krijg je voor 50% korting deze zomer. Geldig tot 30 september, kortingscode= zomerkorting.