Opeens is er een lichte spanning in mijn hoofd. Net onder mijn schedelrand komt het opzetten. Het wordt steeds erger. Ik wil dit eigenlijk liever niet voelen. Het is lastig, het komt niet uit en ik schaam me ervoor. Een ander deel in mij vindt het tijd om eens stil te staan bij deze sensatie. In plaats van het weg te duwen besluit ik om het ruimte te geven. Door te focussen op de plek geef ik het een stem en luister ik naar de boodschap. Het neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Later op de dag valt me opeens op: hé, het is helemaal weg!
Er kunnen tijden zijn dat je lichaam niets van zich laat horen. Alles loopt op rolletjes. Totdat er kleine signaaltjes komen. Het lichaam zendt seintjes uit door middel van kleine pijntjes. Doe je niets dan moet je lichaam op een gegeven moment harder gaan roepen. We hebben allemaal gevoelens en sensaties die we liever niet willen ervaren. Die druk je dan liever naar de achtergrond.
Gedachten vormen zich in je hoofd en soms is je hoofd er goed vol van. Er zijn verschillende stemmen die met elkaar druk in de weer zijn. Soms krijg je daar hoofdpijn van. Of je snijdt jezelf plots in de vinger omdat je de aandacht er niet bij had tijdens het aardappelen schillen. Je lichaam geeft je een wake-up call. Pijn heeft de functie om je aandacht te trekken.
Elk stemmetje in je hoofd vertegenwoordigt een bepaald verlangen of behoefte. Door de tijd te nemen om naar al die stemmetjes te luisteren krijg je daar meer helderheid in. Door aandacht te geven aan je lichaam krijgt deze ook een stem. Hoe doe je dat? Er zijn een aantal stappen te onderscheiden in dit proces.
- Bepaal een tijd waarin je niet gestoord wordt en je voorneemt je aandacht naar jezelf en je lichaam te laten gaan
- Scan je lichaam door je aandacht langs je hele lichaam te laten gaan en merk op welke plekken je bewust bent op dit moment.
- Begroet elke sensatie in je lijf die je tegenkomt. Misschien is er één die extra aandacht vraagt en blijf daar met je aandacht eens hangen. Adem ernaartoe.
- Vraag jezelf eens af: is hier iets dat ik liever niet wil voelen?
- Bekijk dan of je bereid bent je meer te verbinden met dit deel.
- Zo ja, breng je aandacht naar deze plek.
- Stel jezelf dan deze vragen: hoe groot is het? En neem de tijd om er echt bij te zijn. Welke vorm heeft het? Door af te stemmen op deze plek wordt het steeds duidelijker. Welke kleur zou dit gebied kunnen hebben? Soms is het meteen duidelijk welke kleur het heeft en soms kun je alleen opmerken of het donker of licht van kleur is. Hoe oud is dit ? Het stellen van vragen brengt je meer in contact met dit gebied. Je lichaam kan gaan reageren. Alsof het een persoon op zichzelf is. De sensatie die je eerst had kan helemaal weg gaan. Of het verschuift naar een andere plek. Het kan hetzelfde blijven. Dan wil het zeggen dat het nog meer aandacht nodig heeft.
- De laatste vraag is of deze plek je iets heeft te vertellen. Welke boodschap heeft het voor jou? Blijf rustig en ontspannen met geduld om te luisteren wat er in je op komt. Soms komt er een duidelijk antwoord. Soms komt er niets. Dat is ook oké. Je kunt een boodschap niet afdwingen en oefening baart kunst.
Vragen stellen aan een plek die je liever niet zou willen voelen, er vervolgens bij te blijven met je aandacht en werkelijk de boodschap te horen, maakt je lichaam tevreden en gelukkig. Het deel van je lichaam is als een eigen persoontje die je iets wil vertellen. Het geeft je een veilig gevoel als je lichaam zich gehoord en gezien voelt.
Vind je het leuk hiermee te oefenen? Kom dan naar de gratis Ruggesteun Training. We gaan bij deze training luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Door middel van oefeningen voor je lichaam en oefeningen in tweetallen. Tevens geef ik een demo-sessie hoe aanraking kan helpen in het verbinden met je lichaam.
En nu ben ik benieuwd of jij wel eens ervaren hebt dat het luisteren naar je lichaam een verschuiving teweeggebracht heeft. Wil je dat met ons delen in het commentaarveld hieronder?
Hallo Marion,
weer een mooie blog!
Ik heb heel veel ervaring met luisteren naar mijn lichaam vanuit verschillende methoden. Het helpt mij om in mijn kracht te blijven staan. Ik gebruik het ook wel als ik net in bed lig, het is speels. Een fijne manier om in slaap te vallen.
Of als ik ’s nachts een keer wakker lig. Ik val dan vanzelf wel weer in slaap, zonder dat ik me geërgerd heb aan het wakker zijn in de nacht.
groetjes, Anneke
Hoi Marion, mooie blog.
Ja, ik luister naar de stem van mijn lichaam. Vooral ’s avonds als ik in bed lig, scan ik mijn lichaam en adem naar plekken die daarom vragen. Ik word er rustig van en val beter in slaap.
Pijn plekken laat ik ook wel eens mijn lichaam uitgaan om er beter naar te kunnen kijken. Eromheen lopen kan dan bijvoorbeeld ook.
groetjes, Veron
Ha Marion, ja ik heb weleens ervaren dat luisteren naar mijn lichaam een verschuiving (of een verlichting) teweeg bracht. Vorige week nog, met een fikse hoofdpijn. Toen ik erbij stilstond en ging luisteren, merkte ik dat het kwam doordat ik van mezelf van alles ‘moest’. Door dat aan het licht te brengen, kon ik ineens ontspannen en verdween de hoofdpijn. Wondermooi hoe dat werkt! Overigens vind ik jouw stap 7 echt super: vragen stellen aan de plek waar je ongemak of pijn waarneemt. Een vorm, een kleur, een omvang eraan geven. Dat maakt het superconcreet! Groetjes, Jantine.