Ik voel me chagrijnig. Meningsverschillen hebben de afgelopen weken de verbinding met mijn mede beheerders wat lastig gemaakt. Ik voel een neiging om hen te vermijden. Soms voel ik me boos op hen. Problemen met mijn computer dragen nog een steentje bij aan mijn humeur. Dan tolt er nog een ander vermoeiend gesprek door mijn hoofd. Ik voel me teleurgesteld en ik vraag me af waarom communicatie soms zo moeizaam gaat. Ik heb behoefte aan gemak en lichtheid. Zou ik mijn stemming kunnen beïnvloeden?

Ik herinner me dat aandacht verschuiven naar dankbaarheid mijn stemming kan veranderen. Ik merk op dat de zon schijnt. Wat heerlijk. Het zou volgens de weersvoorspellingen de hele dag regenen. Dat valt mee. Ik ga naar buiten en loop langs de bramenstruik die naast de parkeerplaats staat. Wauw, wat een overvloedigheid. Ik besef wat een rijkdom en een weelde ik om me heen heb. Ik richt mijn aandacht op de vriendschappen die ik heb en voel me er dankbaar voor. Ik merk dat de lastige issues naar de achtergrond verschuiven.

Er is een besef dat ik helemaal niets nodig heb van een ander.

De natuur vraagt niets, het geeft daarentegen overvloedig. De bramenstruik geeft overvloedig haar vruchten af. Terwijl ik bramen pluk en het bakje voller en voller raakt, ga ik na met wie ik deze overvloed kan delen. Ik denk het eerste aan mijn mede beheerders.

Ik krijg door dat ik gevangen zat in een mindset dat ik iets van de ander nodig heb. Ik wilde de (lastige) mensen om me heen veranderen opdat ik me lekker zou voelen. Wat een misvatting. Het zijn niet de mensen om me heen, ik ben het zelf die me ongelukkig maakt. Mijn gedachten. Mijn chagrijnigheid komt voort uit mijn gedachten. ‘Er is iets mis met hen’ of een variant op deze gedachte. Dat maakt dat ik die ander wil veranderen. Ik kan je zeggen, dat is een frustrerende gedachte, want dat lukt niet. De enige die je kan veranderen, dat ben je zelf.

Kan ik zo overvloedig geven zoals de bramenstruik dat kan?
Ik heb zoveel bramen in mijn bakje dat ik ruimhartig kan uitdelen. Een bakje voor mijn kinderen, een bakje voor een vriend én natuurlijk een bakje voor mijn twee mede beheerders.  Ik had al gezien dat ze aanwezig waren en besluit om hen een bakje bramen te brengen.

Het blijkt dat ze iemand op bezoek hebben. Dus het komt niet goed uit als ik plots in de deuropening sta. Met een serieus gezicht vraagt hij  me wat ik kom doen. Met een stralende glimlach zet ik het bakje bramen op tafel en zeg: “Ik kom het vieren dat we op zo’n mooie locatie zitten, laat het smaken!”. Ik draai me gauw om en laat hen verder weer met rust.

Het was voldoende voor mij om mijn chagrijnig gevoel te verschuiven naar gelukzaligheid. Ik voel me heerlijk.

En nu ben ik benieuwd naar jouw ervaring, wanneer ervaar jij overvloed? Schrijf het hieronder in het commentaarveld.
Zo inspireren we elkaar en bekrachtig je jezelf.

Ben je toe aan wat inspiratie en ondersteuning? Kom voor een individuele sessie naar mijn praktijk en ervaar hoe het gemakkelijker en lichter kan. Je hoeft daarvoor niet te wachten tot je fysieke klachten hebt.
Deze maand met 50% korting op je eerste sessie.

Bestel hier mijn boek ‘Leef Voluit, in flow met de MARIA-methode’