Spanning in je buik komt te-rug in je rug. Klachten in je rug hebben een fysieke component en een emotionele component. Je lichaam , je emoties en je denken zijn niet van elkaar te scheiden. Alledrie hebben ze invloed op elkaar.

Op fysiek nivo komt dat door een aantal spieren. In je buik, tegen je rug aan, ligt de iliopsoas spier, een spier zo groot als je onderarm.

Emotioneel is je buik een belangrijke plek, de zetel van gevoelens als boosheid en angst. Deze gevoelens hebben invloed op je rug als je ze te-rug houdt. Het creërt spanning omdat de gevoelens die van nature willen stromen, tegengehouden worden. Het is een constant gevecht in jezelf: enerzijds het deel dat vrij en stromend wil zijn tegenover het andere deel wat de controle wil houden.  Je lichaam is, onbewust, hard aan het werk in dit spanningsveld.

Een andere factor die invloed heeft op je lichaam is dat wat je eet
. Ben jij iemand die spanningen weg-eet? Wat je eet komt in je buik en in je darmen. Vanuit je darmen komt het  in je bloed. Kan jij het je voorstellen dat je lichaam constant voor je bezig is? Dat je bloedcellen continu hard aan het werk zijn, door je lichaam worden gepompt,  en dat maar door en door gaat, zelfs als je slaapt?

Omdat ik het zelf al een keer had meegemaakt en met enthousiaste verhalen thuis kwam, wilde mijn dochter  (16) haar bloed ook wel eens onder de microscoop zien.  Bij de quick checkup experiece  kan dat. Ik ging met haar samen want  het is AMAZING om levende bloedcellen te zien onder de microscoop. Mijn dochter had wat bacteriën in haar bloed, vanwege haar hooikoorts (ontstekingen van haar neusslijmvlies). De bacteriën kropen als een soort spinnetjes rond en de grote, wat logge witte bloedcellen zagen we ernaartoe bewegen.  Hun taak om ze te vernietigen. Een spannende achtervolging. Wat bij de checkup ook naar boven kwam, via iriscopie, was een tekort aan magnesium en teveel aan suiker.

Is dat wat je eet werkelijk voedend voor je?  Eten is om van te genieten maar bovenal om je te voeden. Laat het lekker en gezond zijn wat je tot je neemt!   Je lichaam probeert met eten het tekort (of de leegte) aan te vullen. Dat kan fysiek of emotioneel zijn.

Wist je dat 80% van de bevolking een magnesiumtekort heeft?  cacaoGrote kans dat het bij jou ook zo is!
Wel eens trek in chocola?  Het is de belangrijkste bron aan magnesium. Helaas zit in de gewone reep chocola veel suiker die de gunstige werking van de cacao teniet doet.  Om geraffineerde suiker te kunnen verwerken heeft het 50x zoveel magnesium nodig. Ook stress zorgt voor een verhoogd magnesiumverbruik. Daarom hebben we een tekort aan magnesium en dit zorgt voor spierpijnen. Het kan chronische pijn in je rug veroorzaken. Magnesium kan je aanvullen door rauwe cacao te eten. Rauwe cacao wordt ook wel het voedsel van de godinnen genoemd. Cacao bonen of nibs zijn heel lekker in yoghurt of op je brood. Smeer eerst wat honing op je brood, dan blijven de cacao-nibs plakken en lijkt het net hagelslag!

En nu wil ik graag van jou horen in hoeverre jouw TE-RUG houden van je BUIK-gevoel tot uitdrukking komt in je RUG. Wil je het met ons delen hieronder in het commentaarveld?

LIEVE groet en LOVE your body,

Marion

Marion