Dat beweging goed je is weet je waarschijnlijk al. Maar welke beweging je wanneer doet, en hoe vaak,  is misschien lastiger voor jezelf te bepalen. Hoe blijf je soepel als je veel stil zit?

Doe je veel zittend werk? Dan heb je wel gemerkt dat je lichaam stijf wordt als je een tijd lang in dezelfde positie zit.  Je aandacht is bij je werk en je bent gefocused op wat je doet.  Onwillekeurig span je een aantal spieren aan en bovendien zijn er bepaalde spierspanningen voor nodig om in eenzelfde houding te blijven zitten.  Het kan ook zijn dat je steeds dezelfde beweging maakt, bijvoorbeeld met de muis als je achter de computer zit, waardoor bepaalde spieren overbelast worden. Omdat de aandacht niet bij je lichaam is maar bij het werk dat je doet,  merk je niet dat je houding of beweging niet optimaal is voor je lichaam. Het lichaam zorgt voor een pijnsignaal om je te waarschuwen. Het vraagt aandacht van je.

Het is belangrijk dat als je lichaam aandacht van je vraagt,  je het ook geeft.  Negeer je het signaal, dan zal je lichaam steeds harder gaan roepen.  Mogelijk heb je een deadline te halen en heb je niet veel tijd om aandacht aan je lichaam te geven. Je duwt het pijnsignaal  weg uit je bewustzijn.  Doe je dit meerdere malen dan heb je kans dat er een afsplitsing ontstaat met je lichaam. Je hoofd gaat zijn eigen gang en er is geen verbinding meer met je lijf.  Stijfheid en pijnsignalen zijn er nog wel maar je bent het niet langer bewust.  Heb je  wel eens gemerkt dat als het koud is in de kamer waar je aan het werk bent,  dat je de kou pas voelt op het moment dat je weer gaat bewegen of naar een andere kamer loopt?  Zo gaat het ook met lichamelijke signalen: je voelt ze niet meer totdat je gaat bewegen.

Hoe kan jij zorgen voor voldoende beweging als je veel zittend werk doet?

Na de nacht kan je lijf stijf aanvoelen.  Begin de dag met lekker rekken en strekken en je favoriete beweging en oefeningen. Het maakt je lichaam stromend en fit om de dag te beginnen.  Het kan de zonnegroet zijn.  Door je lichaam aandacht te geven aan het begin van de dag, heb je daar de hele dag profijt van. Je merkt pijnsignalen sneller op. Als je op een dag dat je veel zittend werk doet van tevoren bewogen hebt, zul je merken dat het meer stroomt in je lijf en dat je langer zonder probleem stil kan zitten.

Zorg voor een afwisseling van stilzitten en bewegen. Bewegen van je lichaam kan op veel manieren. Zoek naar manieren die fijn zijn voor jou. Na een tijdje stilzitten kan het fijn zijn even te komen staan en jezelf te rekken. Een aantal oefeningen doen kan heel fijn zijn. Het hoeft niet heel veel tijd te kosten.  Tussendoor even een minuut bewegen kan al voldoende zijn.  Ook kan je bewegen terwijl je in je stoel blijft zitten.

Een oefening die je heel gemakkelijk in je stoel kan doen en zo vaak als je wilt is de wervelwave.  Kom hiervoor op het puntje van je stoel zitten. Op een inademing trek je je schouders naar achteren zodat je borst naar voren komt en maak je de rug helemaal hol.  Op de uitademing breng je de schouders naar voren en rek je de rugkant door hem bol te maken.  Ook je hoofd en nek kunnen meedoen in deze beweging.  Dus inademend maak je een holle rug en breng je je hoofd naar achter en uitademend breng je eerst je hoofd naar voren en vervolgens je hele ruggegraat naar een bolle positie. Laat je ruggegraat afrollen bij de beweging als een slang. Zorg ervoor dat je niet verder gaat dan goed voor je is. Maak de beweging langzaam en ontspannen. Je kunt het een aantal ademhalingen achter elkaar doen.

inademinguitademing (1)

Dus begin de dag met goed voor je lichaam te zorgen door je favoriete bewegingen te maken en blijf gedurende de dag in contact met je lijf door tussendoor vaak momentjes van bewegen in te bouwen.  Je lichaam zal je dankbaar zijn en jouw lichaam beloont je met haar sprankelende energie.

Welke beweging geef jij je lichaam? Wat werkt voor jou? Schrijf het hieronder in het commentaarveld want ik leer hiervan en waarschijnlijk ook alle andere lezers van dit blog.

En wil jij je lichaam een dagje pauze geven en nog meer fijne oefeningen doen? Door middel van beweging en aanraking  kom je in contact met diepere lagen van jezelf. Gun jij jezelf deze ruimte? Kom dan naar de gratis Ruggesteun trainingsdag. Meld je vandaag nog aan!