‘Het is heel wonderbaarlijk dat je lichaam zijn eigen bewegingen gaat maken zonder dat je dat bewust stuurt’.  Zo was mijn gedachte en ervaring toen ik de trauma-release-methode voor het eerst deed, 26 jaar geleden tijdens mijn Rebalancing opleiding . Ik werk sindsdien vaak met deze oefening met clienten in mijn praktijk en het heeft over het algemeen een zeer ontspannend en aardend effect.

 Onverwerkte ervaringen veroorzaken spanning in je lichaam. Heb je in het verleden iets meegemaakt dat niet verwerkt kon worden omdat het te overweldigend was of omdat je niet de ondersteuning hebt ervaren die nodig voor je was? Dan is er een grote kans dat deze ervaring nog ergens opgeslagen in je lijf zit. Het kan merkbaar worden doordat je lijf pijn gaat doen of niet meer functioneert zoals eerder het geval was. Het kan ook voelbaar worden doordat je onverklaarbaar sterke emoties hebt in reactie op een relatief klein incident. Je kunt het ook merken aan je gedachten, die jou vertellen dat er iets mis met je is.

 Omdat de oplossing die je toendertijd hebt gevonden je redding was, blijft je systeem van gedachten, gevoelens en lichaam (oftewel je body-mind) geloven dat dit nu ook nog de beste oplossing is. Hier komt verandering in als je een betere oplossing vindt om met een situatie om te gaan. Deze betere oplossing zit hem erin dat je een nieuwe ervaring aangaat die levens-verrijkend voor je is. Daardoor groei je. En daarmee laat je een stukje van je onverwerkte verleden los. Vermijd je echter nieuwe ervaringen, dan blijft alles hetzelfde en kun je met beslissingen door het leven gaan die je genomen hebt op heel jonge leeftijd. Die waren toen heel essentieel en helpend, maar passen over het algemeen niet meer bij de situatie van nu.

Een onverwerkte ervaring gaat ondergronds een eigen leven leiden en kan je plots overvallen bij een relatief klein incident.

Om jezelf te verlossen van de weggestopte ervaringen is het heel behulpzaam nieuwe ervaringen op lichamelijk niveau op te doen. Je lichaam staat in direct contact met je onderbewuste. Wordt je lichaam liefdevol aangeraakt, dan wordt ook je onderbewuste aangeraakt. Mits je het ook toelaat natuurlijk. Daarom kan het voorkomen dat als je aangeraakt wordt,  emoties naar boven kunnen komen. Emoties die diep weggestopt zijn omdat er eerder geen ruimte voor was.

Oefening die kan helpen om oude ervaringen op lichamelijk niveau los te laten:

trauma-release-methodeGa op een redelijk harde ondergrond liggen (soms is een bed wat te zacht, maar je kunt het uitproberen) bijvoorbeeld op een yogamatje of een kleed.  Je ligt op je rug en je trekt je benen op zodat je voeten op de grond en je knieen omhoog staan. Dan ga je heel langzaam je knieen van elkaar af bewegen, terwijl je voeten stevig op de grond blijven. Als je benen ongeveer 50 cm van elkaar verwijderd zijn, dan breng je ze weer heel langzaam naar elkaar toe. Dat is de beweging die je maakt met je benen en je doet het heel erg langzaam. Je ademt diep onderin je buik.

Observeer wat er gebeurt. Het kan zijn dat je schokjes voelt of kleine trillinkjes. Blijf daar eens bij met je aandacht. Nodig de trillingen uit en laat het groter worden. Het is behulpzaam als je je keel opent en  hoorbaar uitademt. Je kunt ook een geluid maken, bijvoorbeeld een A-klank. Dit helpt om de spanning die aanwezig is los te laten. Het trillen zorgt ervoor dat de energie die in je onderlijf vastgezet is, weer gaat stromen. Het brengt een energiestroom met zich mee waardoor je het warm krijgt en meer ruimte ervaart.  Het verbindt je bovenlijf met je onderlijf.

Merk je dat er spanning is in je lichaam of er zijn veel gedachten in je hoofd dan is het heel behulpzaam een oefening te doen die zorgt voor een trilling in je lichaam waardoor weggestopte ervaringen op lichamelijk niveau worden uitgenodigd. Hierdoor kan de energie weer gaan stromen in je lijf. Je voelt jezelf verkwikt en weer een beetje nieuw.

Nu wil ik graag van je weten of jij denkt dat deze oefening voor jou behulpzaam zou kunnen zijn. 
Ik vind het leuk als je dat onderaan het blog wilt delen.

Op 25 oktober zullen we in de Gratis Ruggesteun Training deze oefening met elkaar gaan doen. Zorg dat je erbij bent, en meld je snel aan door op deze link te klikken:  https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding/