Toen ik begin twintig was en psychologie studeerde, zei ik tegen mijn stagebegeleider: ’ik wil levenskunstenaar worden’. Waarop hij zei: ‘Zijn we niet allemaal levenskunstenaars?’

Ik wilde graag iets moois van mijn leven maken. Ik wilde mensen leren begrijpen, waaronder vooral mezelf. Ik wilde graag mijn mooiste leven leven. De zoektocht daarnaar begon, en dat houdt waarschijnlijk ook niet op.  Elke dag is een gelegenheid om het levenkunstenaarschap te beoefenen.

Waar ik achter gekomen ben is hoe belangrijk het is om jezelf te kunnen transformeren naar een mooie staat van zijn. Hoe kom je in een staat van mooie energie als je je niet lekker voelt? Een staat waarin je emoties en gedachten kunnen stromen en waarin je niets tegen hoeft te houden? Door alles wat in je leeft te verwelkomen kom je steeds dichter bij je eigen kern. Daarentegen zal het weg duwen van wat je NIET wilt, je ook weg houden van wat je WEL wilt.  Ik heb dat geleerd tijdens mijn Rebalancing opleiding en de periode erna.

Het leven bestaat uit een constante stroom aan uitdagingen met af en toe een flinke crisis. Het leven reikt allerlei situaties aan om in een negatieve depressieve staat te komen.  Hoe kun je dit omdraaien naar een mooie positieve, vreugdevolle staat? Elke keer als je getriggerd bent door een lastig voorval of confrontatie kán je dit gebruiken om BLIJ te zijn, want het is dé kans om je vaardigheid te oefenen om van de ene staat in de andere te komen!

Je fysieke houding zorgt voor een bepaalde fysiologische reactie. Je lichaam maakt constant hormonen aan die je een bepaald gevoel geven. Laat je hormonen vóór je werken door houdingen aan te nemen die je een positief gevoel geven. Zoals rechtop zitten, je borst te openen en diep te ademen in gebieden die je neigt af te sluiten. Het gevoel volgt vanzelf.

Je lichaamshouding geeft je een bepaald gevoel en dat beínvloed je mentale staat. Er ontstaan inzichten en positieve gedachten bij een open lichaamshouding. Andersom is het ook het geval: je gedachten dragen bij aan je emotionele staat en je fysieke houding. Deze drie aspecten beïnvloeden elkaar voortdurend. Het maakt niet uit waar je een verandering begint. Het zal de andere aspecten mede veranderen.

Een nieuw gedrag aanleren vraagt oefening en toewijding. Veranderen van staat kan soms dagen duren. Hoe kan je dit proces versnellen, zodat het slechts uren of zelfs maar een paar minuten hoeft te duren? De opmerking van mijn stagebegeleider is waar: we zijn allemaal levenskunstenaars. Maar zal het uitmaken als je hier een bewuste beslissing in maakt? Dat je alles wat er op je pad komt gebruikt om je leven weer een stukje rijker en mooier te maken.

Oefening om in 30 seconden van staat te veranderen.
Denk aan een voorval waardoor je je negatief, depressief en ongelukkig voelt. Kijk heel erg vies en trek je gezicht samen. Draai een paar keer afkeurend met je hoofd. Voel het tot in elke cel van je lichaam. Voel de afkeer. Overdrijf het en maak het groot en sterk en voelbaar. Dan laat je langzaam je spieren in je gezicht ontspannen en open je je ogen, je maakt ze steeds groter en je opent je mond. Je strekt je nek, kijkt verrukt en je denkt: “wauw, maar dit is fantástisch! Ik kan hier iets leren!”

En nu hoor ik graag wat jij nodig hebt om je mooiste leven te leven.
Wil je het delen in het commentaarveld hieronder? Dat is leuk voor mij en voor alle mensen die dit lezen,  om elkaar te inspireren het mooiste leven te leven wat we onszelf wensen.