AD 20 januari 2018

De kou is hot! In bepaalde culturen is het heel gewoon om je bloot te stellen aan de extreme kou. Bijvoorbeeld in Rusland. We zien Poetin voor de camera in het ijskoude water stappen en velen russen doen daarna hetzelfde.

Een griepgolf teistert het land en ik hoor van veel mensen dat de griep hen te grazen heeft genomen. Best een vreemd idee om te bedenken dat het dan juist goed is om een ijsbad in te stappen. Nou ja, niet als je al ziek bent natuurlijk. Maar als je er zo tegenaan zit, zoals ik afgelopen week, dan is de kou juist de remedie tegen ziek worden. Ik vond het een interessant experiment.

Zo’n 2,5 jaar geleden ben ik begonnen met de lessen van Wim Hof en stel mezelf met regelmaat bloot aan de kou. Het fenomeen van een koud waterbad in de winter is niet nieuw, denk maar aan de nieuwjaarsduik. Velen gaan de koude zee in en luiden daarmee het nieuwe jaar op een frisse manier in. Het ontmanteld een oerkracht in jezelf en het lichaam weet er prima mee om te gaan. Het is een bijzondere ervaring, Als je het een keer gedaan hebt, weet je waar ik het over heb.

Hoe komt dat nou dat kou goed voor je is, terwijl de meerderheid van de mensen beweert dat je van kou juist ziek wordt? ‘Doe een jas aan, anders wordt je ziek’ zeggen ouders tegen hun kinderen. Tot voor kort zei ik dat ook tegen mijn kinderen, totdat ik ontdekte dat het helemaal niet de kou is waar je bang voor hoeft te zijn. Tenminste…als je een goede weerstand hebt.

Al vroeg in onze jeugd zijn we geprogrammeerd om bang te zijn voor de kou. Kou voelt niet fijn aan. Je wil het aangenaam warm hebben. Een warm bad spreekt mensen veel meer aan dan een koud bad. Als ik mensen vertel dat ik een ijsbad-workshop geef dan beginnen ze spontaan te rillen, alleen bij het idee al.
Maar als je begrijpt wat een ijsbad met je doet dan ga je er anders naar kijken en ook de beleving wordt anders. Je kunt jezelf herprogrammeren. Kou is juist fijn, als je naar het effect kijkt. Het maakt je levend. Het maakt je fit. Het maakt je sterk. Denk maar eens aan die wandeling die je in de sneeuw hebt gemaakt en hoe heerlijk rozig je je voelt als je weer thuiskomt. Moe en voldaan, opgeladen en sterk.

Wat is er nou zo bijzonder aan de kou? Fysiologisch gezien is je lichaam ervoor toegerust om de kou te trotseren. Het is dat je in deze moderne tijd je lichaam niet meer hoeft uit te dagen. In huis is het altijd aangenaam warm in de winter en in de zomer maken we het lekker koel. Zelfs in de auto hebben we airco. En deze constante temperatuur maakt het lichaam of beter gezegd het afweersysteem lui.

Geef je jezelf een kou-impuls door bijvoorbeeld een ijsbad te nemen, dan moeten de bloedvaten aan het werk gaan. Het lichaam wil de kerntemperatuur constant houden en daartoe moet de huid zich afsluiten om de warmte te bewaren. De bloedvaten in de huid sluiten zich. Elk bloedvat heeft zijn spiertjes en net als onze biceps, kun je ook de bloedvat-spiertjes trainen.

En nu hoor ik graag van jou je ervaring met blootstelling aan kou. Hoe klein dan ook, goede of minder goede ervaringen. Het is allemaal welkom. Ik en ook anderen die het lezen kunnen ervan leren. Ik nodig je uit om het op te schrijven in het commentaarveld hieronder.

En ik wil je hierbij heel graag uitnodigen de uitdaging van het ijsbad aan te gaan. We gaan ons voorbereiden middels een dag-workshop met de speciale ademtechnieken, film-materiaal en theoretische ondersteuning.  Je kunt je hier aanmelden: https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/whm/

Is deze stap te groot voor je? Kom dan naar de Gratis Ruggesteun Training.  Meld je hier aan: https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding/

Lees verder over de kou in dit blog:https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/bewustwording/waarom-kou-goed-is-2/