yoga voor militairenOp de voorpagina van het AD las ik dat de Nederlandse militairen de zonnegroet gaan doen. Mijn man moest erom lachten. De wereld van het leger stond hier niet eerder voor open.  Maar Nederland volgt het goede voorbeeld van Amerika en Engeland. Ik doe zelf dagelijks de zonnegroet omdat het goed voelt voor mijn lichaam. Is de tijd gekomen dat we met z’n allen de zonnegroet gaan doen?

Alhoewel de zonnegroet een zeer helende en ontspannende oefening is, denk ik niet dat er één oefening is die goed is voor iedereen. Ieder mens heeft een ander lichaam en jij zoekt een andere oplossing voor jouw uniek probleem. Spanning kan in je onderrug tot uiting komen of juist in je bovenrug of in je schouders en nek of op een heel andere plaats.  Er zijn een aantal oefeningen die je kan doen die over het algemeen fijn zijn voor je lijf. Welke specifiek voor jou op dit moment de goede is om te doen, dat weet je zelf het beste, mits je luistert naar je lichaam.

Je lichaam heeft aandacht  nodig. Door je lichaam te bewegen is het gemakkelijker de aandacht naar je lichaam te brengen. Door het doen van oefeningen, kan je het effect ervan beter voelen. Je bent je meer bewust van je lijf omdat het anders voelt dan daarvóór. Doe je niets met je lichaam dan is de kans groot dat je je afsplitst van je lijf. Je bent druk bezig met je werk, achter de computer, aan denken en onderhandelen.  Je gaat je lichaam pas voelen als het pijnsignalen afgeeft.  Je kunt de signalen van je lichaam al eerder opvangen door aandacht voor je lijf te hebben.

Welke oefening past nu het beste bij jou op dit moment?
Dit zijn mijn 6 tips om te bepalen welke oefening op dit moment voor jou geschikt is:

  1. Neem een oefening die je fijn vindt. Als je merkt dat een oefening fijn is om te doen dan ben je geneigd het vaker te doen.
  2. Kies een oefening die je vol kan houden, minstens 21 dagen achter elkaar. Dan  zit het in je systeem en heb je er een gewoonte van gemaakt.
  3. Kies een oefening die je helpt te ontspannen. Dat kan direct zijn: een stretching of yoga-oefening. Of indirect: een krachtoefening of hardlooptraining waarbij je het ontspannen effect na afloop gewaar wordt.
  4. Kies een oefening waarbij je jouw lichaam goed gaat voelen. Het bewust worden van je lichaam is de sleutel.
  5. Neem de tijd voor je oefening. Plan het in. In de ochtend is het fijn om je lichaam met een oefening wakker en alert te maken en de stijfheid van de nacht los te laten.
  6. Kies een oefening die je afwisselt met een andere oefening als er meerdere oefeningen zijn die teveel tijd in beslag nemen om ze allebei te doen. De ene dag doe je de ene, de andere dag de andere.

Kortom, er is niet zoiets als een universele oefening die voor iedereen op hetzelfde moment geschikt is. Belangrijk is uit te vinden welke oefening voor jou op dit moment bij jouw lichaam, jouw ritme en gewoontes past. Luister naar wat jouw lijf aangeeft.

En nu ben ik benieuwd welke oefening op dit moment bij jou past. Wil je dat vertellen  hieronder in het commentaarveld?

En als je inspiratie kunt gebruiken kom dan naar de Gratis Ruggesteun Training. Door middel van oefeningen en aanraking wordt je meer bewust van je lijf en kun je spanning loslaten. Meld je hier aan: https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding/

Ik vind het heel leuk je een stapje verder te helpen.