Luisteren naar je lichaam: is dat belangrijk?

Vakantietijd. Tijd om boeken te lezen. Als je tenminste van boeken lezen houdt…

Ik kwam een boek tegen van het persoonlijke relaas van een jonge vrouw die aan hevige rugpijn lijdt, een onbegrepen ziekte, en daardoor een heftige innerlijke ontwikkeling doormaakte. Deze omschrijving maakte me nieuwsgierig. Zo’n boek kan tegenvallen, maar in de vakantietijd geef ik zo’n ervaringsverslag het voordeel van de twijfel.

Life on Sneakers - Evi Renaux, én (c) Ditte Van de Velde.2.Ik heb er geen spijt van dat ik dit boek ter hand heb genomen. Integendeel. Wat mooi beschrijft Evi haar verhaal in het boek dat ze getiteld heeft ‘Life on sneakers’. Haar intense proces van vallen en opstaan geeft ze zeer openhartig in dit boek weer en toont hiermee een enorm schrijftalent. Mede door haar humor en ongekende optimisme is dit boek een aanrader.

Ze praat veel over koffie drinken, wat haar speciale genotsmoment is. Dat kan ik goed begrijpen want koffie is ook lekker. Ik kon het echter niet laten om elke keer als ze het over koffie had,  dacht: ‘Oei, ik hoop dat je er een glaasje water bij drinkt, want je raakt er helemaal uitgedroogd van en dat doet je rug niet goed’. Maar goed, dat is een visie die niet alle reguliere artsen met me delen.

Uitgedroogde tussenwervelschijven zorgen ervoor dat er speling komt in de rug waardoor de wervels kunnen gaan schuiven. Bij de schrijfster is haar rug radicaal scheef komen te staan met enorme pijn uiteraard. In de zoektocht naar de oorzaak van deze scheefstand kwam ze behoorlijk wat uitdagingen tegen.

Artsen namen haar niet echt serieus en namen niet de tijd om naar haar hele verhaal te luisteren. Ze geloofden haar niet omdat op de scans niets te zien was waar ze iets mee konden. Uiteindelijk na bijna 2 jaar was er een arts die wel het hele verhaal wilde horen en daardoor een diagnose kon stellen.  Waardoor een heleboel puzzelstukjes in elkaar vielen:
Het kwam door langdurig medicijngebuik tegen hoofdpijn dat de ruggemerg-ontsteking niet eerder gezien werd. Het is heel triest dat door het té laat ontdekken hiervan, de schade niet meer omkeerbaar lijkt, volgens de arts.

Wat ik jou zou aanraden om dit te voorkomen:
Leer te luisteren naar je lichaam. Wat wil het je vertellen? Grijp niet te snel naar medicijnen om maar door te gaan ten koste van jezelf.  Ik zou je een aantal individuele sessies Rebalancing aanraden om te kijken wat er onder de pijn schuilt. Je lichaam geeft niet voor niets een signaal. Geef jezelf de ruimte die je nodig hebt zodat jij en jouw bedrijf optimaal kan floreren.

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is als je dan bij die 2% van de mensen hoort waarbij de rugklachten niet meer te genezen zijn,  dat het niet betekent dat je leven niets meer waard is.  Dat is de boodschap van dit boek. Een aantal van de lessen die ze meegeeft aan de lezer:

  • Het leven kan je met iets onverwachts overvallen, terwijl je andere plannen aan maken was
  • De enorme onmacht die je dan voelt
  • Het verdriet wat er onlosmakelijk aan verbonden zit
  • De hoop die ontstaat als je kan accepteren dat dit nu is wat het is, en dat wat was loslaat en vertrouwen hebt in wat komen gaat
  • Dan kom je bij aanvaarding. Dat het leven niet gaat over het hebben wat je wil, maar over het willen wat je hebt.

“Soms neemt het leven een wending die je niet hebt zien aankomen, maar als je die wending aanvaardt en met opgeheven hoofd doorgaat, dan vallen nieuwe kansen je zomaar voor de voeten. Kansen die je zelf creëert. Omdat het kan. Omdat het mag. Omdat niets meer echt moet.”

Life on Sneakers - Evi Renaux, én (c) Ditte Van de Velde

Uiteindelijk werd er naar haar geluisterd. Ze werd gehoord. Dat gaf de ommekeer. Het gaf weer hoop. Het blijkt niet mee te vallen om echt te luisteren. Wanneer wordt er echt naar jou geluisterd?  Het is een hele kunst, luisteren.

Om een plek te creëeren waar je gehoord kan worden en waar je kan leren luisteren naar anderen,  heb ik een speciale training opgezet die heet ‘empathie geven en ontvangen’. Als jij graag wilt dat er echt naar je geluisterd wordt en zelf ook wil leren luisteren, dan nodig ik je uit naar deze training te komen.

Je leert te luisteren naar anderen en anderen leren te luisteren naar jou. We creëeren een netwerk van mensen waar je op terug kan vallen. Het is heel fijn om anderen een luisterend oor te kunnen geven dat jijzelf ook zo graag verlangt. En het is natuurlijk belangrijk dat je dat luisterend oor eerst voor jezelf regelt.

De Gratis Empathie Training vindt plaats op woensdag 17 augustus van 14.00-16.30u.  Je betaalt alleen voor thee en locatie 7.- Klik hier voor meer informatie: https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/empathie/

En uiteraard staat er ook weer een Gratis Ruggesteun Training gepland. Bij deze training deel ik je al mijn inzichten over rugklachten, doen we oefeningen en ervaren we de kracht van aanraken. Meld je hier aan voor deze hele dag op 6 september speciaal voor jou: https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding/

Deze zomer heb ik nog een aantal plekken vrij voor individuele sessies Rebalancing. Kom je voor het eerst, dan krijg je van mij deze zomer (tot eind september) 50% korting. (Gebruik de kortingscode: ‘zomer-korting’)

En nu hoor ik graag van je of er naar jou geluisterd wordt zoals je dat zou willen.  Wat maakt dat jij je gehoord voelt? Of juist niet? Als kado voor een reactie in het commentaarveld hieronder krijg je van mij 20 minuten empathie via skype of telefoon.