Hou jij van de winter? Waarschijnlijk niet als je last hebt van winter tenen .  Het is een pijnlijke aandoening waarbij de tenen opzwellen, rood worden en gaan ontsteken.  Heb jij hier ook wel eens last van?

Een aantal  weken geleden had ik er zelf mee te maken. Dikke rode opgezwollen tenen en het deed  pijn in mijn schoenen. Op internet vond ik een artikel waarin aangeraden wordt om de kou te  vermijden en dat het helingsproces minstens een aantal weken duurt.  Als Wim Hof trainer had ik er andere ideeën over en wilde ik het anders aanpakken.

Mijn oplossing was om mijn voeten een ijsbad te geven. Meteen na het eerste ijsbad voelde ik al dat het mijn tenen goed deed. Ze waren ietsje minder gevoelig. Ik deed het vervolgens elke dag en na 5 dagen waren de klachten volledig verdwenen. Sterker nog: mijn tenen voelden extra sterk. Klaar voor de winter en de kou!

Door een ijs-voetenbad te nemen  gaat alle aandacht naar de voeten en krijgen ze de kans om  sterker te worden.  Bloedvaten sluiten zich bij kou en openen zich weer bij warmte. Constant in dezelfde temperatuur maakt het lichaam ‘lui’. Af en toe een prikkel maakt het lichaam wakker. Een ijsbad kan zo’n prikkel  zijn.

Ik vind het nog steeds erg wonderbaarlijk hoe kou juist behulpzaam kan zijn. Zo ben ik niet opgevoed. Mijn vader had altijd koude voeten. Hij hing zijn sokken aan de verwarming en wisselde op een dag een aantal keren van sokken om zijn voeten warmte te geven.  Had hij geweten dat juist een koud voetenbad zijn voeten sterker maken,  dan had hij het zeker gedaan! Dan was hij er binnen een paar dagen vanaf geweest. Nu kijkt hij stilletjes van boven toe hoe ik ijsbaden neem…

En nu ben ik benieuwd wat jouw ervaring is met kou en/of wintertenen.  Hoe ga jij ermee om? Zou je het willen delen in het commentaarveld hieronder?

Zou je willen ervaren wat de helende werking is van kou? Dan wil ik je van harte uitnodigen voor de Wim-Hof-Methode fundamentals Workshop. Meer info en opgave : https://www.wimhofmethod.com/instructors/mariageelen

of bezoek mijn website https://degoudenpiramide.nl/whm-fundamentals/