een levensbehoefte

Liefdevolle aanraking is een natuurlijk menselijke behoefte die tegemoet komt aan je behoefte aan veiligheid en ervoor zorgt dat je spanningen kan ontladen. In je vroege kindertijd toen je nog niet kon praten was de lichaamstaal van essentieel belang. Een gebrek aan liefdevolle aanraking in je jeugdjaren heeft een nadelig effect in je latere leven. Je houdt je terug en je bent voorzichtig en alert. Of je ontwikkelt het tegenovergestelde patroon: je beschermt jezelf door je luidruchtig en mogelijk agressief te uiten.

 

In mijn jeugd werd ik door mijn ouders nauwelijks aangeraakt. Ik zag ze elkaar ook nooit aanraken. Mijn moeder gaf me elke avond een kusje voor het slapengaan. Mijn vader hield me vast als ik op één van onze pony’s zat, maar dat kwam niet zo vaak voor. Kwam de zuinigheid in aanraking omdat mijn ouders zelf in hun leven niet zo vaak liefdevol waren aangeraakt en zich er ongemakkelijk bij voelden? Ik kan het hen helaas niet meer vragen.

Vroeger was het heel gewoon dat kinderen geslagen werden. Aanraking werd gebruikt om te manipuleren of te straffen. Dreigende en niet afgestemde aanrakingen in je kindertijd laten een diepe indruk achter in je lichaam. Een mogelijk overlevingsmechanisme was om je terug te trekken in jezelf. Heb je geen of onvoldoende liefdevolle aanraking gekend in je jeugd dan is het lastig om je veilig te voelen in je lijf.

Eind vorige eeuw werd een belangrijke ontdekking gedaan. Vroeg geboren babies die in de couveuse moesten liggen werden toendertijd nauwelijks aangeraakt. Op de couveuses hingen bordjes ‘niet aanraken’. Men was bang dat de tere lichaampjes beschadigd zouden raken. Er werd gezorgd voor de perfecte temperatuur en de juiste hoeveelheid voeding, maar het bleek dat deze vroeg geboren mensjes niet groeiden ondanks de perfecte omstandigheden. Ze gingen pas groeien als ze uit de couveuse kwamen. Totdat ontdekt werd in de jaren ‘80 dat een aantal van hen wel groeiden. Er werd een onderzoek opgezet en toen bleek dat de babietjes die wel groeiden verzorgd werden door eenzelfde zuster. Deze zuster bekende met moeite dat ze het gehuil van de babietjes niet aan kon horen en ondanks de waarschuwing toch de tere lichaampjes voorzichtig op de rug had aangeraakt. Ze had zich hiervoor geschaamd en het daarom aan niemand verteld. De ontdekking dat aanraking minstens zo belangrijk is als eten en zuurstof wordt sindsdien in ziekenhuizen erkend. Vroeg geboren hummeltjes worden na de geboorte zoveel mogelijk op het lichaam gedragen.

Aanraking is zo wezenlijk dat als je het niet krijgt je zelfs dood kan gaan. In een experiment  met aapjes is dat aangetoond. Liefdevolle aanraking in je volwassen leven maakt je bewust van je lichaam. In je lichaam liggen onverwerkte ervaringen opgeslagen. Liefdevolle aanraking zorgt ervoor dat je sensorische zenuwstelsel prikkels krijgt die vertaalt worden door de hersenen als veilige prikkels. Je hersenen kunnen ontspannen en je hoofd wordt rustig.

Mijn 7 tips om te zorgen voor liefdevolle aanraking:

  1. Zoek mensen die het fijn vinden jou te masseren. Zorg ervoor dat je de persoon die jou wil aanraken vertrouwt en dat je zelf de leiding houdt. Geef aan waar, hoeveel en hoe je aangeraakt wil worden.
  2. Zoek mensen die het fijn vinden door jou gemasseerd te worden. Dat zijn mogelijk dezelfde mensen als bij het eerste punt.
  3. Gun jezelf elke dag een liefdevolle aanraking. Geef je man, je kinderen, je vrienden een liefdevolle belangeloze hug (omhelzing). In het begin kan dat ongemakkelijk voelen maar na een paar keer gaat het vanzelf.
  4. Doe samen fysieke activiteiten zoals stoeien, acrobatiek, salsa- of tango-dansen of …. heb jij nog meer ideeën?
  5. Kruip lekker tegen elkaar aan als je samen op de bank zit.
  6. Zorg voor een fijne seksuele relatie waarin je jezelf vrij kan uiten en je veilig voelt.
  7. Gun jezelf een individuele Rebalancing-sessie. Zeker als je vroeger fysiek geweld of misbruik hebt ervaren kan het zijn dat je verwarring ervaart en geen idee hebt wat je wilt. Je voelt misschien afkeer om aangeraakt te worden. Het is essentieel dit soort gevoelens toe te laten om ze vervolgens los te laten. Een Rebalancing-sessie werkt openend en je krijgt ruimte om te voelen en verwerken. Ik zie mensen smelten in een sessie en ontspannen en met een nieuwe kijk op het leven weer de tafel afkomen.

En nu ben ik benieuwd welke van de 7 tips jou het meest aanspreekt. Schrijf het hieronder in het commentaarveld. Het is waardevol voor jezelf en voor anderen.

En nu ik je toch spreek wil ik je van harte uitnodigen voor de Gratis Ruggesteun Training op 28 juni. Op deze dag gaan we heerlijke oefeningen doen en spelen met liefdevol aanraken en aangeraakt worden. Geef je hier op: https://www.ruggesteunvoorondernemers.nl/aanbieding/

Weet jij mensen voor wie dit artikel interessant is? Deel het in je netwerk. Ik ben je heel dankbaar daarvoor.