Een willekeurige ochtend in mijn leven. De balans zoekende tussen het denken – het voelen – het zijn. Ken je dat, dat je gedachten je op sommige momenten helemaal mee kunnen voeren en soms gaat het zó ver dat je niet meer weet wie, waar of wat je bent?

Ik word wakker. Mijn gedachten gaan meteen alle kanten op. ‘Wat ga ik doen?’ ‘Hoe zal ik het aanpakken?’ Allerlei onderwerpen in mijn hoofd, ze struikelen over elkaar. En dan, een heldere gedachte: ‘Wat voél ik eigenlijk?’ ‘Wat ben ik gewaar van mijn lijf op dit moment?’ Het wordt al wat rustiger in mijn hoofd als ik mijn voeten voel, mijn benen zwaar op het matras. Pijntjes in mijn schouder. Beetje gesuis in mijn hoofd. Oei.. , weer aanleiding om te gaan denken: ‘waar komt dat van..?’ Nee, ik fluit mezelf terug. Naar het hier-en-nu. ‘Hoe gaat mijn adem op dit moment?’

Weer terugkomen op aarde, in je lijf. Niet altijd voelt het zo fijn in je lijf. Zeker niet als je lijf pijnsignalen geeft. Dan wil je ervan weg. En toch… we weten allemaal dat het niet werkt om ervan weg te gaan, en toch doen we het elke keer weer.

Het proces van bewustworden van je lijf, van je adem, is niet rechtlijnig. Er gebeuren dingen in je leven. En dat veroorzaakt golven in je mentale zeespiegel. En soms orkanen. En dat heeft invloed op je fysieke en emotionele lichaam. Hoe brengen we weer rust in de turbulentie?

Eén mogelijke oplossing is je ademhaling onder controle krijgen. We zijn ons slechts 5% bewust van wat zich afspeelt in onszelf. De rest gaat allemaal automatisch. Je ademhaling bijvoorbeeld wordt geheel automatisch geregeld door het autonome zenuwstelsel. Dit in tegenstelling tot de bewuste acties die gestuurd worden door het animale zenuwstelsel.

Bewust worden van je ademhaling kan op 3 manieren, of beter gezegd in 3 verschillende dimensies.

De eerste dimensie is die bewustwording die je meeneemt in je dagelijks leven. Door af en toe je aandacht te richten op je ademhaling gedurende je activiteiten kan je direct een ontspanning teweeg brengen. Af en toe eens een diepe zucht te maken, je uitademing te verlengen. Doe het maar eens direct nu. Het kan onderwijl je dit leest. Verleng je uitademing eens tot 2x zo lang. Het zenuwstelsel komt er al meteen mee tot rust. Merk je dat?

De tweede dimensie is de oefening waar je echt voor gaat zitten. Die plan je in. Je neemt een bepaalde voorgenomen tijd ervoor. Het kan meditatie of yoga zijn. Ook de Wim Hof ademhalingsoefening hoort erbij. Het brengt een diepe verandering in je staat van zijn op dat moment. Deze oefening kan je dagelijks doen.

De derde dimensie is de ademoefening die een piek ervaring teweeg brengt. Zoals het geval is bij rebirthing waarbij je langere tijd, minstens een half uur tot een uur intensief ademt. Ook de quantum light breath valt hieronder. Deze oefening doe je niet vaker dan 1x per week omdat het zeer intensief is.

Oefening: 3 minuten adempauze

Stap 1. Kom lekker liggen en leg je handen op je buik. Adem diep in naar je handen en stel je voor dat je hele onderbuik en bekken zich vult met lucht. Vervolgens adem je in je borst en uiteindelijk ook naar de toppen van je longen. Je ademt rustig weer uit, zonder druk. Doe dit 10 ademhalingen.
Stap 2. Na de 10e ademhaling adem je rustig uit, ontspannen, en je wacht totdat de ademprikkel je weer aanzet tot ademen.
Stap 3. Voel het effect.

En nu hoor ik heel graag in het commentaarveld wat jouw ervaring is met deze oefening of met een ademoefening die jij al regelmatig toepast in je leven. Dat is leuk voor mij om te lezen en ook inspirerend voor eenieder die dit blog leest. Ik hou van interactie!

Wil je meer ervaren over het effect van je ademhaling op je lichaam? Kom dan naar de Maandelijkse Ruggesteun Training op donderdag 20 december.

Als je direct wilt duiken in de Wim Hof ademhaling en toe bent aan een challenge, kom dan zaterdag 15 december naar de ademworkshop met ijsbadchallenge.

Heb je nog iets meer tijd nodig om erover na te denken? In 2019 zijn de VOLUIT dagen, elke eerste maandagavond van de maand.

Of heb je liever persoonlijke aandacht? Boek dit jaar nog je individuele Rebalancing sessie in het nieuwe jaar, voor 50% van de normale prijs. Dit geldt alleen als je boekt vóór 23 december want daarna ben ik 10 dagen in retraite.

Ik zie  je heel graag in het nieuwe jaar. Alvast fijne jaarwisseling gewenst!

Meer lezen? Lees het blog over ademhaling en emoties