Omdat ik erg gecharmeerd ben van de lessen van Heleen heb ik haar uitgenodigd een workshop te geven over de Trager Approach in Centrum de Gouden Piramide. Ik ken Heleen al jaren als collega Rebalancer en goede vriendin. Als voorbereiding op deze dag heb ik Heleen een aantal vragen gesteld:

Kun je kort uitleggen wat de essentie is van de Trager Approach?

De essentie van de Trager Touch, dat is een betere naam die uitdrukking geeft aan wat Trager inhoud, is het voelen hoe en waar je je eigen bewegingsvrijheid en soepelheid kunt ervaren. In tegenstelling tot andere disciplines ga je op zoek daar waar ruimte is en niet daar waar de spanning zit. Oh, ja zo voelt ontspanning en nu kan ik de lengte van mijn rug voelen…

Wat heeft gemaakt dat je de opleiding als Trager Practicioner bent gaan doen?

Ik kwam in aanraking met Emil Drohm in 2007, helaas niet meer in ons midden, tijdens het laatste jaar van de Rebalancing opleiding, die ons liet kennis maken met dit fascinerende “ werk” . Ik wist gelijk, dit is wat ik zoek. De subtiele touch, het diepe voelen, de zichtbare verandering in mensen en mijn eigen ervaring. In die tijd de opleiding gedaan én een jaartraining gevolgd bij Emil.

Wat is je het meest bijgebleven uit die tijd?

De saamhorigheid, de connectie met elkaar, het plezier en de ontspanning die het mij bracht is en was waardevol. Ik ontdekte mijn speelsheid en mijn kwaliteiten. Een bijzonder moment was toen ik mijn Friese hengst een “sessie” gaf en hij dat grote hoofd op mijn schouders liet zakken, zich helemaal overgaf en zuchtte. Wat een gewicht… Een ander moment was met Emil, die me uitfoeterde…. “Het gaat niet over de techniek, die beheers je allang, het gaat over het voelen! Niet werken, less is more”.

Heb je ook een recent bijzonder moment dat je met ons zou willen delen?

Een recent mooi moment is de opmerking ”normaal ben ik altijd bekaf na een dag lichaamswerk, maar nu helemaal niet”.

Wat geeft deze methode jou?

Mij brengt Trager vooral plezier, als ook verbinding met mezelf en de ander. En ik word hebberig, eager om dit prachtige werk te doorgronden en telkens weer iets nieuws te ontdekken en te leren van jullie allemaal.

Waarom zouden mensen naar deze dag moeten komen over de rug a.s. 1 september?

Na zo,n dag met elkaar, zul je niet meer dezelfde zijn, je lichaam zal anders aanvoelen, zachter, opener, meer voelend. Thuis gekomen bij jezelf.

Hoe ervaar jij je kracht in zachtheid? Dat is leuk om van elkaar te horen en elkaar te insprireren!
Schrijf het hieronder in het commentaarveld.

Komende maand in Centrum De Gouden Piramide :

Zondag 1 september: Trager Approach met Heleen Sijtema

Donderdagavond 5 september: Masseurs-voor-masseurs

Maandagavond 16 september: Voluit Zingen met Jos Haase

Woensdagavond 18 september : Compassievol Communiceren met Jocelyn Ames

Donderdagochtend 26 september : Maandelijkse Ruggesteun Training

Zaterdagochtend 28 september: Club-Med met meditatief trommelen

Opdat je sterk, vrij en blij mag zijn!

Lieve groet en LOVE your body,

Maria