We zitten aan tafel en de vriend van mijn zus is op bezoek. Hij hoeft maar een gek geluidje te maken of we liggen alweer in een deuk. Mijn moeder, mijn zussen en ik raken heel gemakkelijk in de slappe lach. We hoeven elkaar maar aan te kijken en we gaan weer. Mijn broers kijken wat animerend toe. Tranen lopen over mijn wangen van het lachen. Het doet pijn in mijn buik. En het is heerlijk. Het is opluchtend.  Het is de herinnering van mijn jeugd, mijn tienerjaren. Heerlijk om zo voluit te lachen.

Ik merk dat als ik ouder word minder vaak de slappe lach heb. Wat zonde eigenlijk. Lachen is heel gezond. Het doet iets met de nervus vagus, de zenuw die ervoor zorgt voor ontspanning. Het stimuleert het parasympatisch deel van het zenuwstelsel, dat zorgt voor ‘rest & digest’. Dat is het tegenovergestelde van de ‘fight & flight’ oftewel de stress respons. De nervus vagus loopt vanuit de hersenen naar de borst en buik en reguleert onder andere de hartslag.

Als we geboren worden neemt de nervus vagus de spanning aan van de moeder. Als de nervus vagus niet op spanning is voelen we ons niet zo lekker, somber of zelfs depressief. Een goede manier om de nervus vagus te stimuleren is te ademen vanuit het diafragma, dat gestimuleerd wordt als we lachen.

Je kan lachen zonder dat er een reden is om te lachen. Alles kan gebruikt worden om jezelf aan het lachen te maken. Zoals vroeger de vriend van mijn zus alleen maar een gek geluid hoefde te maken gaf dat een mooie aanleiding om al in een deuk te liggen.

Eerder dit jaar heb ik je uitgenodigd een minuut samen met mij te lachen. Als je dit gemist hebt, of als je zin hebt om het nog eens te doen klik dan hier

En a.s. maandag is er weer een gelegenheid om ‘live’ te komen lachen in Centrum De Gouden Piramide. Kom je ook?

Agenda september/oktober  2020 Centrum De Gouden Piramide:

21 september 19.45-21.45u. Voluit Lachen
26 september 10.00-12.00u Club Med met de Quantum Light Breath live door Maria begeleid (evt. met ijsbad na afloop)
3 oktober 10.00- 16.30u Wim Hof Methode Fundamentals Workshop
6 oktober 19.45-22.15u Masseurs voor Masseurs: uitwisseling voor de profesionals onder ons
8 oktober 10.00-12.00u Maandelijkse Ruggesteun Training
10 oktober 14.00-16.00u Terukomdag Wim Hof Methode

Nieuw: yogalessen wekelijks op vrijdagochtend