Natuurlijk houd je heel veel van jezelf terug. Je loopt niet zomaar met alles te koop. Niet iedereen hoeft alles te weten. Toch?

Maar… soms hou je wel heel veel te-rug. Door schaamte of schuld durf je niet te praten over bepaalde onderwerpen. Er ontstaan geheimen, die mogelijk het daglicht niet verdragen. Het gaat ondergronds in de kelders van je onderbewustzijn, zijn eigen gang.

Als kind op de lagere school durfde ik in de pauzes, bij het overblijven,  niet te praten. Dat was véél te eng voor me.  Ik durfde zelfs een boterham niet zomaar in mijn mond te stoppen. Ik was teruggetrokken en angstig. Ik hield heel veel terug van mezelf. Totdat ik dat echt zat was. Ik blokkeerde mezelf zó met de angst dat ik besloot om ‘stoer’ te worden. Dat was op mijn 11e. Vanaf toen had ik geen angst meer, zo dacht ik bij mezelf. Het had gedeeltelijk succes. Ik heb ermee bereikt wat ik tot nu toe bereikt heb. Maar door te besluiten ‘stoer’ te zijn, heb ik ook weer heel veel te-rug gehouden. Mijn angst en onzekerheid mocht er namelijk niet zijn. Dat hoorde niet bij het nieuwe plaatje over mezelf.

Het conflict dat ontstaat door in het onbewuste deel iets te-rug te houden, creëert spanning. Energie wil stromen en er is een deel in je die het tegenhoudt. Na een tijdje weet je dat helemaal niet meer. Je ervaart slechts fysieke spanning of pijn. Wat daar allemaal onder begraven ligt, daar heb je geen idee meer van.

De (bewuste) ademhaling kan het onbewuste deel weer meer bewust maken. Meer ademen betekent meer leven. Ademen doe je de hele dag door en dat gaat onbewust. De meeste mensen ademen door de dag heen veel te veel. Het lijkt tegenstrijdig, maar als je er iets meer induikt wordt het logisch. Door een gebrek aan zuurstof en lage CO2 tolerantie dat veroorzaakt wordt door stress, ga je naar lucht ‘happen’. Het is een poging om meer zuurstof in te ademen, maar het omgekeerde is het gevolg. (Wet van Bohr, maar dat voert hier iets te ver om daarop in te gaan).

Vanuit het zenuwstelsel gezien is het als volgt te verklaren: meer ademen als je in stress bent is voor de korte termijn gunstig bij accuut gevaar, je komt in de vecht/vlucht modus. Maar als je continue in de stress modus blijft dan raak je uitgeput. Na een moment van stress is er ook weer een moment van herstel nodig. Zoals vroeger de grotbewoners uit de grot kwamen om te jagen. Het zenuwstelsel creëert stress om alert te zijn als het gevaar tegemoet getreden word.  Na de jacht, weer terug in de veilige grot was er tijd om te herstellen, te eten en te slapen. Dit herstellen hoort bij het parasympatische deel van het zenuwstelsel. En dit mechanisme hebben we van onze oer-voorouders overgeërfd.

Maar even terug naar het actieve bewuste ademen. Als je dat gaat doen, vanuit een ontspanning, dus niet vanuit stress, dan kan je die diepere lagen in jezelf aanraken die weggestopt zijn. Hiermee heel je oude ervaringen alsnog, ook al is het oud en was je het allang vergeten.

Liefdevolle aanraking speelt een belangrijke rol bij het helen. Zijn er weggestopte emoties, dan komen ze als vanzelf naar boven. Het lichaam wil zich bevrijden. De weg naar buiten is gemakkelijker dan het blijven wegstoppen. Daar is enorm veel energie voor nodig. Zou je daarom zo uitgeput zijn?

Centrum De Gouden Piramide in Nieuwegein bij Utrecht, wil graag een plek creëren waar je weer jezelf kan zijn, kan herstellen, kan bijkomen en jezelf kan uiten. In een veilige omgeving, zoals de  grot was voor onze voorouders. Kortom waar je sterk, vrij en blij kan worden.

Alle activiteiten die binnenkort plaatsvinden op een rijtje:

Gratis Ruggesteun Training : Informatie en oefeningen: op weg naar een soepele gezonde rug!
Voluit leven– elke eerste maandag van de maand , eerstvolgende: Voluit zingen door Yolande Cornielje
Masseurs-voor-masseurs – elke eerste donderdag van de maand voor professionals
Tai chi– elke dinsdag en woensdag afgewisseld , eerste keer gratis kennismakingsles
Club-med(itatie) 1x per maand op zaterdagochtend. Eerstvolgende zaterdag 13 april 10-12u
Massagecursus Start 25 maart met open les
Adem- en IJsbadworkshop: 1x per maandelijks Eerstvolgende 13 april 12-16.00u
Individuele Rebalancingsessies: van denken naar voelen naar zijn, tijd voor jou en jouw lijf

Nou hoor ik graag van jou wat jij te-rug houdt. Ik begrijp dat je dat niet hier zomaar open en bloot gaat delen. Maar misschien wel op één van de activiteiten die georganiseerd worden? Welke spreekt jou het meest aan?  Hoe kan ik je helpen? Deel het hieronder en je krijgt van mij 1/2 uur skypesessie kado!